9.3

 +31-(0)26-3830752
 +31-(0)6-46332716
info@fijneduitsewijnen.nl    

Wijn en spijs

Wijn en spijs

Het gerecht kan lekkerder smaken door de juiste wijn en omgekeerd. Wanneer het gerecht en de wijn met elkaar goed bij elkaar passen dan versterkt dat de smaak. De sterkste smaak van het gerecht dat op je bord komt is het belangrijkst. Vlees, vis en groenten hebben over het algemeen een weinig uitgesproken smaak, het is vaak de saus die bepalend is en overheerst. Daar moet de wijn bij aansluiten.

wijnspijs4

Bij gebruik van een vette, romige saus kun je het beste gebruik maken van een hout gelagerde wijn. De houtlagering geeft vaak ook de vette, filmende laag aan de wijn. Als de wijn een zuurtje heeft dan moet dat in het gerecht terug komen. Als je een salade eet die is aangemaakt met Balsamico dan past een Sauvignon blanc daar goed bij.

Enkele voorbeelden

Pinot Gris, Gewurztraminer en Riesling passen uitstekend bij gerechten als bami, noedels, curry en nasi. Dit blust de pittige smaak van de meeste Aziatische gerechten. Als er kokosmelk in het gerecht is verwerkt dan past een een romige Chardonnay met houtrijping daar beter bij.

wijnspijs2

Charcuterie gaat goed samen met een fruitige, frisse rode wijn met niet al te veel tannine of met een rijpe witte wijn die toch ook heel fris is. Bij gerookte paling is een Riesling lekker. En bij een garnalen cocktails smaakt een droge Riesling of een Sauvignon Blanc heerlijk. Bij worst smaakt een Cabernet Sauvignon lekker. Een glaasje droge witte wijn is heerlijk met noten.

Rauwe ham en meloen zijn nogal tegenpolen. Zo zou je de ham kunnen drinken met een fruitige rode wijn. De meloen smaakt beter bij wit. Een goede reden om een glas rosé te drinken!

wijnspijs5

Chocolade, fruit en romige desserts laten zich prima begeleiden door zoete dessertwijnen.

De flessen wijn zijn op je bestelbon geplaatst.