9.3

 +31 (0)485-785075
 +31-(0)681488558
 +31-(0)649121120
info@fijneduitsewijnen.nl    

Over ons

Wijnhandel Fijne Duitse Wijnen

Foto Rob en Hannie BroerseWijnhandel Fijne Duitse Wijnen (vof) is een man/vrouw vennootschap met als vennoten Rob en Hannie Broerse. Wij verkopen Duitse wijnen uit de Pfalz (bergachtige deel van het Bundesland Rheinland-Pfalz). Het ligt niet direct voor de hand om alleen maar Duitse wijnen te verkopen en wij kunnen ons een aantal vragen hieromtrent best wel voorstellen. Daarom vinden wij het belangrijk om dit voor potentiele kopers uit de doeken te doen.

De reden is simpelweg dat wij ongeveer 3 jaar in de Pfalz hebben gewoond in verband met het werk. Natuurlijk maakt dat nog niet alles duidelijk. Wij waren woonachtig in een wijndorp met de naam Haardt. Deze bevindt zich dichtbij Neustadt an der Weinstrasse. Dat laatste maakt wel redelijk wat duidelijk. Neustadt is namelijk het centrum van het wijngebied in de Pfalz. Dit gebied strekt zich uit van noord naar zuid in een relatief smalle strook tot aan de Elzas (Frankrijk). Gerekend vanaf de Rijn zijn de velden gesitueerd op de eerste  niet al te steile hellingen. Deze ligging garandeert optimale condities en maakt ook het onderhoud en plukken redelijk makkelijk, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de Moeselstreek en het Ahrtal.  

In begin 1999 zijn wij vanuit Denemarken verhuisd naar de Pfalz en hebben daar 3 heerlijke jaren gewoond. Wij waren tot aan dat jaar al een aantal decennia fervente wijndrinkers van bijvoorbeeld Franse, Italiaanse en Zuid-Afrikaanse wijnen. Duitse wijnen waren bij ons onbekend dus onbemind. Het spreekwoord "onbekend maakt onbemind" ging voor ons dus op. Al vrij snel kwam hier echter verandering in. De redenen zijn van emotionele- en praktische aard. Simpelweg vanwege de onverwacht fijne en intense smaakbeleving maar, ook niet geheel onbelangrijk, de bijzonder gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Sinds die tijd drinken wij hoofdzakelijk Duitse wijnen en een aantal keren per jaar gaan wij naar de Pfalz om wijn in te kopen en gelijktijdig vrienden te bezoeken. In deze 3 jaren hebben wij vele wijnboeren en wijnmeesters bezocht en met hen gesproken. Ook het praten met lokale specialisten, zoals in de Pfalz bekende connaisseurs, heeft in grote mate bijgedragen tot onze kennis.

Na nog een aantal jaren elders in Duitsland te hebben gewoond zijn wij terugverhuisd naar Nederland. Wij wonen nu in Sint Agatha, een dorp met ongeveer 550 inwoners, gesitueerd onder de rook van Cuijk aan de Maas. Dit dorp kent een eigen wijnproducent met de naam “Daalgaard”.  De Nederlandse wijn is  verbeterd in de afgelopen jaren en is op de goede weg, maar heeft (volgens ons) nog wel een lange weg te gaan. Natuurlijk drinken wij ook nog steeds wijn uit de meest bekende en nieuwe wijnproducerende landen. Meestal gebeurt dit tijdens ontmoetingen en feestjes.  Ook daar worden natuurlijk goede wijnen gemaakt. Echter, vergelijkingingen hebben ons geleerd dat wij bij de Duitse wijn blijven vanwege de hierboven genoemde aspecten.

"Wijn is poëzie in flessen” en dit betekent dat er iets te beleven moet zijn en als het om uitstekende wijn gaat is dit ook zo! Deze uitdrukking hebben wij zelf niet bedacht maar geeft wel weer waar het bij wijn om gaat. Wij gebruiken dit dan ook als ons tweede motto, naast "onbekend maakt onbemind". Hierbij moet worden aangetekend dat de witte Duitse wijn al sinds jaar en dag als uitstekend te boek staat. Maar bij de rode wijnen lag dit anders. Wij durven rustig te zeggen dat dit verleden tijd is. In de afgelopen decennia is hieraan (met succes) hard gewerkt door de Duitse wijnboeren. Echter, de wereld heeft de weg naar deze wijnen nog niet geheel gevonden en dit heeft hoofdzakelijk te maken de traditionaal ingestelde wijndrinker. Wij hebben al vele mensen op weg geholpen richting de Duitse wijn en nu proberen wij deze wijnen in Nederland te promoten. Wij durven het aan om zelfs de meest geavanceerde wijndrinkers uit te dagen om bij ons te komen proeven!  

dkaart pfalzDe Pfalz in vogelvlucht: zoals reeds beschreven is de Pfalz een deel van de Bundesstaat Rheinland-Pfalz. De Pfalz is een gebied van 100x100km en wordt in het westen en zuiden opgesloten door respectievelijk Luxemburg en Frankrijk. In het noordelijke gedeelte door een ander wijngebied,Rhein-Hessen, en in het oosten door de Rijn. Het grootste gedeelte bestaat uit bergen tot een hoogte van ongeveer 950mtr. Het verbouwen van de wijn geschiedt tussen het bergachtige gedeelte in het oosten en glooiend naar de Rijn. Door het midden van dit relatief smalle gebied loopt van noord naar zuid de zogenaamde “Weinstrasse”. Dit is een bochtige lange weg die loopt door de vele wijndorpen en eindigt bij de Franse grens. Het gebied kent meer dan 12.000km aan wandelpaden en ontelbare berghutten waar men van de Bourgondische leefstijl, gerechten, maar vooral de heerlijke wijn kan genieten. Door het fraaie landschap en vooral de bochtige wegen met goed geprepareerd asfalt is dit gebied een eldorado voor motorrijders (wij hebben beide ook een motor en gaan daar regelmatig een paar dagen naar toe om te toeren). De Pfalz is ongeveer 450km verwijderd van Utrecht en de snelwegen er naartoe zijn goed en niet overmatig druk!

De Pfalz heeft een iets hogere temperatuur(gemiddeld 2 tot 3 graden) dan de rest van Duitsland. Het gebied wordt dan ook het Duitse Toscana genoemd. De veranderingen van het klimaat in de afgelopen jaren leidden tot een hogere gemiddelde temperatuur, meer zonuren en betere condities voor bepaalde druivensoorten waardoor de introductie van meer exotische types, zoals de Merlot en Cabernet-Sauvignon mogelijk werd. Bovendien timmert het “Deutsche Weininstitut” aan de weg door bepaalde nieuwe rassen te ontwikkelen via entingen. Kortom: Duitsland is goed op weg op het gebied van de rode wijn en sinds een aantal jaren in toenemende mate instaat om te concurreren met de bekende rode wijn producerende landen. De Spätburgunder en Portugieser zijn al jaren bekend maar entingen zoals de Acolon (Lemberger/Dornfelder) en Cabernet Dorsa (Dornfelder/Cabernet Sauvignon) , St. Laurent en Merlot nog niet. Buiten de al genoemde specifieke smaak is ook de bijzonder gunstige prijs-kwaliteitverhouding een prominent aspect. Op het gebied van de witte wijnen neemt Duitsland een belangrijke positie in met de fijne en frisse Riesling, Grauer- en Weisserburgunder, Chardonnay, (Gelber) Muskateller, Silvaner en Mueller-Thurgau. 

De Pfalz bruist van energie en bedrijvigheid met alsl smeermiddel zonder twijfel de wijn. Er is gedurende het hele jaar wat te doen en elk dorp heeft zijn eigen wijnfeest. De feesten door het jaar heen lijken te beginnen in het prille voorjaar met het zogenaamde “Mandelbueten”. Dit is letterlijk wanneer de amandelbomen beginnen te bloeien en  gaat  gepaard met het eerste officiële wijnfeest. De officiële afsluiting vindt plaats in oktober met de Neustadter Weinfeste. Buiten deze periode zijn de activiteiten wat minder maar de Pfalz zou de Pfalz niet zijn als er niet altijd ergens wat bijzonders te doen is. De Pfalz durven wij met een gerust hart te omschrijven als een mooi vakantiegebied met vele facetten en hoe dan ook kan er overal lekker Bourgondisch worden getafeld met natuurlijk………een of meerdere uitstekende wijntjes.

Motorrijden

Afgezien van de wijn staat de Pfalz ook bekend als uitstekend gebied om motor te rijden. De wegen door de Pfalz zijn goed van kwaliteit, zeer bochtig en met flinke hoogteverschillen. Bovendien is er veel natuur te bewonderen en zijn er vele romantische plekjes. Wij hebben beide een motor en vinden het iedere keer weer een belevenis om daar te rijden. Wij hebben in de afgelopen jaren diverse motorritten in de Pfalz georganiseerd, waarbij wij meestal gebruik maakten van een van onze Duitse vrienden om de meest fraaie touren uit te zetten. Hotels, pensions en appartementen zijn goed betaalbaar. Na een fijne tour door de Pfalz mag het natuurlijk niet ontbreken aan een stevige maaltijd met wijnen uit de Pfalz.

Wij kunnen u van advies dienen over tourtochten, te bezoeken objecten, hotels en restaurants. Het regelen van een voorrijder is eventueel mogelijk. Stuur een e-mail naar info@fijneduitsewijnen.nl en wij zullen u de nodige informatie verstrekken.     

Duurzaam ondernemen

Ondernemen dient heden ten dage samen te gaan met de zorg voor de omgeving:

> Een minimum aan energieverbruik

> Aankoop van biologische/Vegan wijnen of wijnen van wijnproducenten die bezig zijn biologisch te worden  

> Transport van de wijn zo efficiënt mogelijk!

> Verpakkingsproducten zijn recyclebaar en FSC-keurmerk

> Opslag en kantoor zijn klasse A geisoleerd

Wij zijn nog steeds op zoek naar nieuwe en andere methoden om het duurzaam ondernemen verder te verbeteren

Duitse wijnen online bestellen >

De flessen wijn zijn op uw bestelbon geplaatst.