9.3

 +31 (0)485-785075
 +31-(0)681488558
 +31-(0)649121120
info@fijneduitsewijnen.nl    

Meer over wijn

Over onze wijnboeren

000573720 001 PfalzOnze wijnboeren. Ons bedrijf heeft wijnen voor u geselecteerd in overleg met lokale wijnkenners in de Pfalz/Rheinland-Pfalz/Duitsland. De wijnproducenten zijn stuk voor stuk vooraanstaande wijnboeren die kwaliteitswijnen leveren. Deze wijnboeren hebben een bepaalde filosofie over de wijnbouw. De grote gemene deler is dat zij vinden dat de wijnbouw bedreven moet worden op het veld en dat "correctie" niet moet plaatsvinden in de wijnkelders met allerlei chemische middelen.

De wijnboeren staan beschreven in de “Bijbel” van de wijn de Gault Millau en Eichelmann en de meeste wijnen zijn bekroond met Duitse kwaliteitszegels. In de komende jaren zullen wij zeer actief zoeken naar meer “parels” in de Pfalz en deze voor u selecteren. 

Ziet u een verschil tussen de prijzen op onze website en die van onze wijnboeren? Wat u direct opvalt is dat onze prijzen over het algemeen wat hoger liggen dan die van de wijnboeren. Dit heeft een relatie met:

a) Accijns. In Nederland dient er accijns te worden betaald, ten bedrage van €88,36/HL. Dit is €0,68ct op een fles van 0,75L. Accijns op Sekt is 254,41/HL. Dit is per fles van 0,75L een bedrag van €1,91!

b) Transport import Nld-Dld. Ook dienen transportkosten te worden betaald en dit bedraagt ongeveer 45ct per fles. Dit is op basis van 450flessen per transport.

c) Prijsopbouw en winstpercentages. In totaal kosten accijns en transport bijna € 1,- per fles van 0,75ltr. Wij krijgen bij de wijnboeren wel wat korting maar dit is beperkt tot ongeveer <>20%. Op de goedkopere wijnen is dit nog minder. Op de hele dure wijnen is dit iets meer. De reden is dat vanwege de kwaliteit van de wijnen deze wijnboeren lokaal en in Duitsland voldoende afzetmogelijkheden hebben!  

U betaalt bij ons iets meer dan bij de wijnboer, maar wat is dan uw voordeel? Een heel groot voordeel is dat de wijnen al zijn geselecteerd en u bovendien via (gratis) proeven wijnen tegen elkaar af kan zetten om een optimale keuze te maken. Door dit proces kunt u gemakkelijk uw eigen huiswijn selecteren en door regelmatig proeven nieuwe wijnen ontdekken. Hieronder vindt u informatie over Europsese wetgeving en criteria van biologische en biodynamsiche wijnen. Ook vindt u hieronder gegevens over "onze" boeren en vele wetenswaardigheden over wijn, zoals kwaliteitsniveaus, smaakrichtingen en temperaturen. Voor meer informatie zie ook onder "links".

Over biologische en biodynamische wijn

Wijn past goed binnen een verantwoord levenspatroon. En nog meer als die wijn op een zo natuurlijk mogelijke wijze wordt geproduceerd, waarbij de boer het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zo veel mogelijk mijdt. De publieke belangstelling voor natuurproducten neemt snel toe. Ook in agrarische kringen wint de groene aanpak terrein. >>Lees meer


De Duitse wijnboer kent de volgende predikaten (kwaliteitsaanduidingen)

 > Kabinett: fijne, lichte wijnen uit rijpe druiven met weinig alcohol.

> Spätlese: rijpe, elegante wijnen met mooi fruit van druiven die wat later geoogst worden. Zijn vaak ook droog! 

> Auslese: edele wijnen uit volrijpe druiven; onrijpe druiven worden verwijderd.

> Beerenauslese: volle, fruitige wijnen uit overrijpe druiven met edele rotting; de botrytis (edele rotting) draagt bij aan de kwaliteit; dergelijke wijnen kunnen niet ieder jaar geoogst worden, maar ze kunnen tientallen jaren bewaard worden.

> Trockenbeerenauslese: uit verschrompelde, rozijnachtige druiven met edele rotting, top van de kwaliteitspiramide, zoet en honingachtig, extreem lang te bewaren.

> Eiswein: gemaakt van druiven met eenzelfde minimum mostgewicht als een Beerenauslese, in bevroren toestand bij minimaal 7 graden onder nul geplukt en in bevroren toestand geperst, zodat alleen het fruitconcentraat overblijft.

Behalve landwijnen moet iedere Duitse wijn moet met een van deze kwaliteitsaanduidingen aangemeld worden.

Smaakrichtingen

> Trocken is niet altijd even droog. Voor wijn en sekt gelden verschillende smaakaanduidingen. Daarbij staat hetzelfde begrip voor uiteenlopende hoeveelheden restsuiker.

Bij wijn worden vier smaakrichtingen onderscheiden
> Trocken (droog)
. Dit is de aanduiding voor wijnen, die geheel of bijna geheel doorvergist zijn, d.w.z. wijnen met een hoeveelheid restsuiker tot maximaal 4 gram per liter. De wetgever staat de aanduiding trocken ook toe tot 9 gram, wanneer de in g/l uitgedrukte hoeveelheid zuren hoogstens 2 g/l lager is dan de restsuiker. (Formule: zuren + 2 tot maximaal 9). Een droge wijn is niet hetzelfde als een zure wijn. Hij bevat alleen maar weinig onvergiste suiker. Wel proef je een hoge zuurgraad bij droge wijnen eerder.

> Halbtrocken (halfdroge). Deze wijnen mogen tot maximaal 12 gram restsuiker/ltr bevatten, of maximaal 18g/l wanneer de hoeveelheid restsuiker niet meer dan 10 gram boven de hoeveelheid zuren ligt. Halbtrocken wordt ook wel Feinherb genoemt. (Formule: zuren + 10 tot maximaal 18).

> Lieblich (zoet).  Deze wijnen hebben een hoeveelheid restsuiker die hoger ligt dan de normen voor halbtrocken, maar niet meer dan 45 g/l bedraagt. Lieblich wordt soms ook wel aangeduid als halbsüß (halfzoet).

> Süss (zoet). Deze aanduiding is toegestaan vanaf 45 g/l restsuiker. Dit zijn meestal dessertwijnen en`ze zijn soms zelf “stroperig” van aard met zelfs tot 400gr/ltr restsuiker!

Optimale serveertemperatuur van wijn

De temperatuur waarop een wijn wordt geserveerd is van groot belang. De temperatuur is een hele belangrijke factor als het gaat om de smaak. Witte wijn wordt in een huis-tuin-en-keuken koelkast geplaatst op ongeveer 4 tot 6 graden Celsius. Dit is te koud natuurlijk! Ook een fles rood op  kamertemperatuur van tegenwoordig, is meestal te warm. Het begrip kamertemperatuur komt nog uit de tijd van voor de centrale verwarming toen wij in de hoek van de kamer een hout- of kolenkachel hadden staan. In die tijd was de gemiddelde kamertemperatuur een stuk lager dan heden ten dage.

Bij een verkeerde keuze van serveertemperatuur verliest een wijn aan nuances en complexiteit. Een te koud geserveerde wijn accentueert de aanwezigheid van tannines (denk aan het stroeve gevoel als je bijvoorbeeld een druivenpit kapot bijt) en verbergt de waarneming van zoet. Wijnen die te koud worden geserveerd laten hun aroma's niet gemakkelijk los: de wijn komt dan eenzijdig en enkelvoudig over. Te warm geserveerde wijn benadrukt de aanwezigheid van alcohol, iets wat de wijn scherp en log doet overkomen.

In kort bestek: een wijn bij te lage temperatuur drinken zorgt ervoor dat je minder aroma, alcohol en bitters en meer tannine en zuur proeft. Bij een te hoge temperatuur gebeurt het tegenovergestelde.

Gekoeld rood
Voornamelijk in mediterrane landen wordt af en toe rode wijn geserveerd op een temperatuur die eigenlijk bedoeld is voor witte wijn. Dit wordt vaak gedaan om een wijn van matige kwaliteit toch een 'drinkbare dorstlesser' te laten zijn. Deze rode wijn kan perfect gekoeld geserveerd worden op ongeveer 14 graden Celsius.

Uitermate geschikt om gekoeld te serveren zijn de jonge, fruitige wijnen met zachte tannines en soms een tikje zoet. Denk daarbij aan de Beaujolais en sommige niet al te complexe Pinot Noir wijnen. Niet geschikt om te koelen zijn wijnen met veel houtrijping met veel tannines. In de volksmond “stevige wijnen” genoemd. Ook Rosés kunnen verschillend van karacter zijn maar in algemene zin kan worden gesteld dat dit type wijn het beste gedronken kan worden bij 8 ºC. De Blanc de Noirs (witte - Rosé-achtige wijn) zijn over het algemeen krachtiger en kunnen het beste worden gedronken met  12 ºC.   

Het is en blijft goed om met temperaturen van wijn te experimenteren. Als een wijnuit de koelkast wordt gehaald en iets te koud is wordt deze na inschenken vanzelf iets warmer in het glas.

Richtlijnen serveertemperatuur
Onderstaand enkele richtlijnen voor wat betreft de serveertemperatuur van wijn:

Prosecco, Sekt en Champagne             6 ºC
Rosé en dessertwijnen 8 ºC
Droge witte wijnen 10 ºC
Rijpe, krachtige witte wijn 12 ºC
Jonge, lichte rode wijn  14 ºC
Jonge, krachtige rode wijn 16 ºC
Belegen, grote rode wijn 18 ºC

Duitse wijnen online bestellen >

De flessen wijn zijn op uw bestelbon geplaatst.