9.3

 +31 (0)485-785075
 +31-(0)681488558
 +31-(0)649121120
info@fijneduitsewijnen.nl    

Beste Wijnvrienden,

Het is al weer even geleden dat wij een nieuwsbrief hebben gestuurd, dus het werd weer tijd. Intussen is het voorjaar echt begonnen en gaan wij hopelijk weer een mooi (wijn)jaar tegemoet.

Wij zijn net een weekje in Polen geweest om KL Auschwitz en Birkenau te bezoeken. Ofschoon het een realistische blik op de geschiedenis werpt is het tevens ongelooflijk wat daar is gebeurd!
Natuurlijk hebben wij ons ook met aangename dingen bezig gehouden, zoals de oude binnenstad van Krakau bezoeken, winkelen en heerlijk eten voor weinig geld. Op de heen- en terugweg een middag in de oude binnenstad van Dresden vertoefd met onder andere een bezoek aan de Frauenkirche,trouwens ook een symbool uit de WO-II. Krakau en Dresden zijn beslist aanraders om te bezoeken! 

P1050014.JPGP1040947.JPGP1040901.JPGP1040904.JPG


In deze nieuwsbrief even in het kort de wijnbouw in Polen, accijns-perikelen en natuurlijk een paar aanbiedingen in lijn met het aangebroken voorjaar!

Wijnbouw Polen

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus wij hebben zijdelings nog even naar de wijnbouw in Polen gekeken. Er zijn daar intussen richting 300 wijnboeren in het zuiden/zuid-oosten en druivenrassen zijn bijv. Riesling, Chardonnay en Gewürztraminer. Er zijn diverse Europese projecten op het gebied van de wijnbouw.( Trouwens ook op andere gebieden, zoals infrastructuur, zijn er nogal wat projecten!) Het is de inschatting dat de kwaliteit van de wijn op het niveau ligt van het 250km westelijker gelegen Duitse wijngebied Saale-Unstrut en dat is gemiddeld (nog niet) hoogdravend. Buiten alle negatieve aspecten ervan kan aardopwarming hier wellicht toch nog wat positiefs toedichten
P1050017 (2).JPGwinnica srebran gora (1)

Accijns?

Bij wijn importeren en verkopen komt heel wat kijken, meer dan je zo op het eerste oog zou denken als je een lekker glas wijn inschenkt. Hieronder een verkorte versie van een verhaal van een collega importeur, maar ongeveer gelijk aan onze situatie. 

"Accijnzen. Zucht… Eén Europese markt zonder grenzen? Nou, niet voor alcoholhoudende dranken zoals wijn! Ten eerste moet je als importeur een officiële vergunning hebben om accijnsgoederen te mogen ontvangen. Om daar maar mee te beginnen: toen we nog maar net begonnen waren, werden wij bij ons thuis opgeschrikt door 2 vervaarlijk uitziende douanebeambten met veel epauletten op hun schouders."

"Onze buren dachten hierdoor dat wij de Nederlandse staat aan het oplichten waren, de douanemannen dachten dat helaas ook. Zij hadden een krantenartikel over ons gelezen, konden onze vergunning niet in hun systeem vinden en dachten een mooie vangst binnen te halen aan illegaal geïmporteerde wijn zonder accijnsbetalingen.  Gelukkig hadden we alles keurig op orde en na het bekijken van een rijtje ordners dropen ze mompelend af. Wat bleek: de minst ervaren heer had verkeerd gezocht in zijn systeem…"

"Dan volgt onze officiële opgave van de accijnzen aan de Nederlandse douane via hun website. Een rekenhulp geeft de douane niet, dus je moet zelf maar berekenen hoeveel hectoliter 624 flessen zijn, deels van 0,75 l en soms deels van 0,5 l. En vervolgens wat je moet betalen. De betaling moet binnen 24 uur, anders volgt een boete."

"Ter info: per fles wijn betalen wij als importeur ongeveer € 0,80 accijns en dus ook de consument. In België is dat beduidend minder, in o.a. Duitsland nihil. Tot zover één Europa…"

Proeverijen

Wisten jullie dat wij sinds jaar en dag al wijn- en wijn-kaasproeverijen geven en eigenlijk door het hele land? Dit doen wij op een populair-wetenschappelijke manier. Altijd leerzaam en gezellig, dus het nuttige met het aangename verenigd! Ideaal voor families, verenigingen en vriendengroepen! Aan het einde van een sessie van ongeveer 2.5uur zijn de deelnemers gefundeerd in staat om wijnen goed te beoordelen, te kopen en de kennis verder uit te diepen! Altijd leuk om cadeau te geven en zeker niet duur. Dus vraag, uiteraard geheel vrijblijvend, een offerte bij ons aan! 

Aanbiedingen april (geldig t/m 30 april 2018 en zolang de voorraad strekt!)

(7WA) Weissburgunder wg Rudi Rüttger van €8,99 voor €7,49 (heel goede Weissburgunder)

(3WA) Riesling Reserve wg Rudi Rüttger van €10,99 voor €8,99 (echte topper!)

(8R) Spätburgunder wg Rudi Rüttger van Rudi Rüttger van €11,99 voor €8,49 (mooi en betaalbaar)

(7R) Spätburgunder Edition Papillon Premium wg Schwarztrauber/bioland van €17,99 voor €15,79 (bijzonder en voor prachtige momenten en.....van de beste biologische wijnboer Dld 15/16/17) 

Voor info over de aangeboden wijnen zie hieronder "naar onze webshop"! 
 

Vriendelijke wijngroet,

Rob en Hannie

 

 

 

 

De flessen wijn zijn op uw bestelbon geplaatst.