9.3

 +31-(0)26-3830752
 +31-(0)6-46332716
info@fijneduitsewijnen.nl    

 

Beste Wijnvrienden,

Ter info. Na een periode van de nieuwsbrief via Mailchimp te hebben gestuurd zijn wij nu weer overgegaan tot het versturen via de website!

Op dit moment is het toch nog een beetje zomer, maar als je om je heen kijkt dan is het toch wel echt
herfst. Voor een deel is dit wel het resultaat van de langdurige droogte, want veel bomen veranderden van  groen tot geel/bruin/rood binnen een week. Dit zelfde fenomeen zie je ook terug in de wijnvelden. Aan het einde van de komende week lijkt er toch wel een einde te zijn gekomen aan de nog steeds vrij hoge temperaturen voor de tijd van het jaar! Intussen hebben de wijnboeren op het noordelijk halfrond alles wel naar binnen gehaald en in Duitsland wordt er (overwacht) gesproken over aanmerkelijke volumes en uitstekende kwaliteit. Overigens bereiken ons allerlei berichten bijv. uit delen van Frankrijk dat daar de oogst juist minder is, qua volume. Hoe dan ook hebben wij de ervaring dat pas in het voorjaar de "echte" kwaliteit van de wijnen tot uiting komt.

In deze nieuwsbrief gaan wij kort in op de situatie van de Duitse wijnboeren en geven enige informatie over het exporteren van wijn met de titel "globalisering in het glas" en natuurlijk hebben wij ook weer een paar wijnen in de aanbieding.

Situatie Duitse wijnboeren

Er is in algemene zin vroeg geoogst, met een behoorlijk oogstvolume en prijzenswaardige kwaliteit. Dit zijn de steekwoorden die de wijnboeren uiten. De beschrijving van het oogstresultaat: door de hitte zal de zuurgraad duidelijk verminderen en tevens zal door de hoge oechsles het alcoholpercentage toenemen. Overigens zijn de Duitse wijnboeren best wel tevreden en over dezelfde geluiden komen uit andere wijnlanden en Nederland. 
Foto plukken druivenFoto plukken druiven2


Globalisering in het glas

Tegenwoordig verkopen Duitse wijnboeren wijnen over de gehele wereld. Via containervervoer is het versturen een goed betaalbare optie. Voor de prijs van het versturen van 120 flessen wijn binnen Duitsland kan men ook een container met wijn naar China laten vervoeren! In 1960 ging nog maar 5% van de productie in Duitsland de wereld over, maar dat is tegenwoordig 40%!

Sinds de jaren tachtig zijn de nieuwe landen begonnen met exporteren van wijnen over de hele wereld. Het verschil is, terwijl de interne Duitse markt nog het grootste gedeelte van de wijnen consumeert, dat de nieuwe wijnlanden zoals bijv. Chili, Australië en Zuid-Afrika het overgrote deel exporteren! In die landen is de interne consumptie dus erg laag. Het moge duidelijk zijn dat dit door de Fransen wordt gezien als barbarisme, terwijl de kwaliteit zeker op hetzelfde niveau ligt! Een saillant detail is dat Duitsland ook veel wijn importeert en deze worden hoofdzakelijk verkocht in de bekende supermarkten. 
Deze wijnen zijn bijna altijd (half)zoet en worden bijv. verkocht onder de namen Liebfraumilch, Schwarze Katz etc. of eindigen in een of andere Sektkellerei waar (heel)goedkope Sekt wordt geproduceerd. De inkoopprijs ligt meestal onder een Euro. Dergelijke producten worden uitsluitend weer door Duitsland geëxporteerd! 

Schip met containersfoto wijnkopende chinezen
Tijdens de vele proeverijen die wij houden wordt daar door ons altijd gewag van gemaakt. De naam van de Duitse wijn in het buitenland is daarme, ook in ons land, behoorlijk heeft geschaad. Het goede nieuws is dat de afzet en daarmee de productie van dergelijke wijnen in de afgelopen jaren met 60% is teruggelopen. Dit onderstreept de roep van de wijndrinkers, waar dan ook ter wereld, om meer kwaliteit en originaliteit.

Echter, originaliteit en eigenheid worden op hun beurt in de gehele wereld weer in de weg gestaan doordat een aantal actoren die de wijntrend bepalen op globaal niveau ervoor zorgen dat eigenheid en originaliteit wordt onderdrukt. Verder zijn grote bedrijven/consortiums die de gehele productie van wijnboeren opkopen en zo markt-bepalend zijn v.w.b. smaakprofielen, eigenheid, orginaliteit. Gelijktijdig verdwijnen daarmee bepaalde druiventypes. Dit is ons inziens een verkeerde tendens!

Aanbiedingen (geldig tot en met woensdag 31 oktober 2018 en zolang de voorraad strekt!)

(1WA) Riesling Réserve 2016 - Elegant, romig en mineralig. Opgevoed op houten vaten en sur lie
Van €9,99 voor €7,99!

(3WA) Grauburgunder 2017 - Mooie structuur, gebalanceerd, krachtig en fruitig. 
Van €9,25 voor €7,49. 

(8W) Chardonnay 2017 - Bijzonder elegant, cremig en met fraai tropisch fruit. 
Van €8,99 voor €7,49.

(8R) Spätburgunder 2015 - Elegant, gebalanceerd, rood/zwart fruit, kruidigheid en houttonen. 
Van €9,99 voor €7,99.

(5R) Dornfelder Barrique 2001(!!) Introductieprijs! Unieke en betaalbare barrique op niveau grand cru!, vol, fris met een prachtige balans. Na rijping op houten vaten nog jaren op fles gerijpt! 
Van €13,99 voor €8,99.
 


En zoals bij de meesten van jullie bekend, is bij ons vanaf 18 flessen gratis verzending!

Vriendelijke wijngroet,
Rob en Hannie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De flessen wijn zijn op uw bestelbon geplaatst.