9.3

 +31 (0)485-785075
 +31-(0)681488558
 +31-(0)649121120
info@fijneduitsewijnen.nl    

 

Beste Wijnvrienden,

Deze zomer kenmerkte zich met zekerheid als een periode met veel (extreem) warme dagen. Nu lijkt het erop dat er nog behoorlijk kan worden nagezomerd. De vakantieperiodes zijn al weer eventjes achter de rug en veel pensionado's gaan op dit moment op stap! Overigens komen wij behoorlijk wat Nederlanders tegen in de Moezelstreek en aan de Ahr. Dit wijngebied ligt voor Nederlanders heel dichtbij en is het zeker waard om eens te bezoeken. Het overgrote deel van de de geproduceerde wijnen bestaat uit Spät- en Frühburgunder en in het gebied bevinden zich een paar wereldwijd bekende wijnboeren. In deze nieuwsbrief gaan wij kort in op de stand van zaken bij de Duitse wijnboeren, die op dit moment heel druk zijn met plukken, en "groei en krimp Nederlandse wijnbouw". En zoals jullie van ons gewend zijn hebben wij natuurlijk ook weer enkele aanbiedingen.

Stand van zaken Duitse wijnboeren

Het is algemeen bekend dat boeren altijd wat te klagen hebben en de wijnboeren vormen hierop geen uitzondering. Ofschoon het per gebied verschilt is het op de velden veel te droog geweest. De druivenstokken hebben op bepaalde momenten vocht nodig en op andere momenten juist weer warmte. Dat het weer zich daar niet aan houdt is ook een gegeven, maar dit jaar is de droogte wel extreem. Ofschoon de wortelstructuur van de stok tot wel 15 mtr de grond ingaat doen de oppervlakte- wortels en het blad ook mee in de opname van vocht. Bij de hoge temperaturen deze zomer ontwikkelen zich de druiven minder goed omdat de druif uit zelfbescherming de activiteiten vermindert c.q. stopt. Verder is het niet ideaal dat de druif weinig vocht heeft, maar het suikergehalte (Oechsle) is wel hoog Dit heeft in de basis een negatieve invloed op de kwaliteit van de druiven en daarmee de wijn! Toch is er onder de wijnboeren wel een bescheiden tevredenheid over de kwaliteit merkbaar!  

Wijnbouw Nederland groei en krimp

De ontwikkelingen op het gebied van de wijnbouw in Nederland gaat gestaag door als het gaat om toename van kwaliteit. Men verlaat zo langzamerhand het hobbyisme en professionalisme neemt toe. De Nederlandse wijnbouw kent zowel groei als krimp!

Volgens de laatste cijfers (over 2017) van het Centraal Bureau voor de Statistiek telt Nederland 92 (geregistreerde, professionele) wijnbouwbedrijven, goed voor 157 hectare aan wijngaarden. Dit zijn 4 bedrijven meer dan in 2016, maar 5 minder dan in 2013.

Limburg groeide in vergelijking met 2016 als wijnprovincie met 4 ha, Noord-Brabant met 2 ha. In Gelderland nam het areaal wijndruiven met 2 ha af. Gelderland kromp als wijnprovincie sinds 2010 met 20 hectare. De koppositie in wijngaardoppervlakte is inmiddels dan ook overgenomen door Limburg.

De 22 wijnbouwers in Limburg verbouwen de meeste druiven, maar Gelderland heeft met 24 bedrijven de meeste druiventelers. Noord-Brabant telt 17 wijnboeren. Deze drie provincies nemen samen 70% van de Nederlandse wijnbedrijven voor hun rekening.

De sterkste toename van de Nederlandse wijnbouw vond plaats tussen 2003 en 2011, toen het wijngaardareaal steeg van 35 ha in 2003 tot 165 ha in 2011. Daarna daalde het aantal wijngaarden weer iets tot 2015.

De laatste jaren is vooral Noord-Brabant als wijnprovincie in opkomst. Het areaal wijndruiven in Noord-Brabant was in 2017 goed voor 13% van de Nederlandse wijngaarden. In 2011 was dat nog maar 5%.

 

Nederlandse wijnbouw 1

Aanbiedingen

Het is nog volop nazomer en er zal in algemeen zin nog behoefte zijn aan witte wijnen en rosé's. Maar er zijn natuurlijk behoorlijk wat notoire rode wijn drinkers en die hebben natuurlijk ook behoefte. Dus hieronder aanbiedingen voor elk wat wils en deze zijn geldig van maandag 17 t/m 30 september 2018 en....zolang de voorraad strekt!

Chardonnay (8W/wg Hammer-Sommer - heel mooi tropisch fruit en romig/vettig en daardoor zacht (van €8,99 voor €7,49)

Weissburgunder (7WA/wg Rudi Rüttger) - strakke, fruitige en mineralige wijn (van €9,49 voor €7,99

Gewürztraminer (1W/wg Hammer-Sommer) - Kruidig met bloemig bouquet en elegant (van €8,99 voor €7,49)

Rosé Cabernet Sauvignon (1A/wg Hammer-Sommer) - Bessig, kruidig en elegant (van €8,99 voor €7,49)

Spätburgunder (8R/wg Rudi Rüttger) - Duidelijk kersen, kruidig en dichte structuur (van €10,99 voor €8,79)

St. Laurent (9R/wg Rudi Rüttger) - Topper van Oostenrijkse bodem die veel lijkt op een Spätburgunder (van €9,99 voor €8,49)

Hopende op een mooie nazomer en met vriendelijke wijngroet,

Rob en Hannie

 

 

 

 

 

 

 

De flessen wijn zijn op uw bestelbon geplaatst.