Meer over Duitse wijnenIn Duitsland zijn ruim 80.000 wijnboeren goed voor een productie van zo'n 90.000 hectoliter wijn per jaar. Duitsland neemt daarmee de tiende plaats in op de wereldranglijst van wijnproducerende landen. Rheinhessen, de Pfalz en Baden zijn qua productie de grootste regio's. De meeste Duitse wijn is wit. Duitse wijnmakers maken in toenemende mate rode wijnen, maar het relatief koude klimaat speelt hen parten. Alleen druiven met thermisch ondergoed, zoals de Spätburgunder en de Dornfelder komen er tot volle rijpheid. Daardoor zijn de Duitse rode wijnen vaak vrij licht, fruitig en soepel, maar kwalitatief zeer interessant als je van deze vriendelijke smaakstijl houdt. RieslingDuitsland is de bakermat van de witte Riesling druif. Nog altijd komt het meest gevarieerde aanbod van de beste Rieslings ter wereld uit Duitsland. Als geen andere druif is de Riesling gevoelig voor wat er in de bodem zit. Een Riesling van kalksteen smaakt anders dan een Riesling van graniet of zand. Juist dat maakt de Duitse Rieslings zo fascinerend. In verschillende Duitse wijngebieden kom je verschillende bodemsamenstellingen tegen. De beste Rieslings kunnen - als één van de weinige witte druiven - uitstekend ouderen. Prachtige Rieslings van twintig jaar oud zijn niet ongewoon, wel zeldzaam te verkrijgen. Fraaie SpätburgundersVoor de roodliefhebbers - en in het bijzonder de aanbidders van de Pinot Noir - is Duitsland het eldorado van de Spätburgunders (de Duitse naam voor Pinot Noir). Veel wijndrinkers associëren de beste wijnen van Pinot Noir vooral met de Franse Bourgogne. Wij vinden dat je beter uit bent in Duitsland. Vooral in de Pfalz , in de Ahr, en in Baden worden geweldige Spätburgunders gemaakt. Bovendien bieden ze meer waar voor het geld dan Bourgognes voor dezelfde prijs. Ze zijn over het algemeen rijper, voller en ten minste zo geraffineerd. Minder bekende Duitse druivenDe Riesling en de Spätburgunder mogen dan de vlaggenschepen van de Duitse wijn zijn; ze zijn niet alleen. Er zijn maar liefst 140 verschillende witte en 35 blauwe druivenrassen aangeplant. Voor wit zijn Weissburgunder (Pinot Blanc), Grauer Burgunder (Pinot Gris), Silvaner en Müller-thurgau belangrijk. Exotischer zijn druiven als de Scheurebe, Auxerrois, Huxelrebe, Elbling en Goldriesling, maar ook Chardonnay komt steeds vaker voor. Aan het rode front vind je in Duitsland leuke wijnen van Dornfelder, St.LaurentBlaufränkisch/Lemberger, Cabernet Sauvignon, Portugieser en Schwarzriesling. Dertien wijngebiedenDuitsland kent dertien verschillende wijnbouwgebieden. Twee liggen er in het voormalige Oost-Duitland: Sachen en Saale-Unstrut. De rest ligt in het zuidwesten en westen. Sommige liggen niet ver van de Nederlandse grens. De Ahr en de Moezel bijvoorbeeld, liggen niet ver van Limburg. Menig Nederlander uit het zuiden rijdt dan ook even de grens over om bij de Duitse wijnboer zijn kofferbak vol te laden. Veel Duitse wijngebieden liggen langs de Rijn of langs een andere rivier. Dat heeft er mee te maken dat het in Duitsland relatief koel is om wijn te maken. Juist op de steile hellingen van rivieren krijgen de druiven veel zon. Daarnaast liggen die wijngaarden dikwijls uit de wind in een 'kom' waarin het warmer wordt dan elders. De Ahr, Nahe, de Moezel en de Rheingau zijn bijvoorbeeld wijngebieden waar de wijnbouw zich voor een belangrijk deel afspeelt op steile oevers. In de Pfalz en Rheinhessen spelen de rivieren een minder grote rol. Dit zijn gebieden waar flink geproduceerd wordt en die sterk in opkomst zijn. De Duitse wijnmakers beschikken over het algemeen over uitstekende technologie in de kelders en ze zijn goed opgeleid. Verscheidene - vooral in de Pfalz - zijn innovatief en durven te experimenteren. Je ziet steeds vaker wijnen uit deze wijnbouwgebieden bij de Nederlandse slijters liggen. |