9.3

 +31 (0)485-785075
 +31-(0)681488558
 +31-(0)649121120
info@fijneduitsewijnen.nl  



  

Wijn en kaas combineren

Dit is niet makkelijk maar een leuke uitdaging!

Algemene richtlijnen:

Blauwader kaas (pittig): zoete witte wijn (>70g/l restsuiker) maar ook een rode Italiaanse Barbera is een prima combinatie
Blauwader (mild): rode wijn, bijvoorbeeld een Syrah, Cabernet Sauvignon of een Spätburgunder (Pinot Noir) / Frühburgunder. Witte zoete- en halfdroge wijn) 
Witte korst kaas: witte wijn (droog en halfdroog)
Gewassen korst kaas: zoete witte wijn
(Half) Harde kaas: rode wijn, rekening houdend met de leeftijd van de kaas (oudere kaas dan krachtiger de wijn)
Verse kaas: witte en mousserende wijn
Geitenkaas: droge witte wijn met frisse zuren zoals een Riesling en Sauvignon Blanc en Weissburgunder 

Tip!: in tegenstelling tot wat veel mensen denken is witte wijn sneller te combineren met kaas dan rode wijn!

De volgende algemene criteria zijn van belang bij het maken van keuzes

- In de meeste gevallen passen witte- beter bij kaas dan rode wijnen
- Wijnen en kazen uit dezelfde streek is meestal een goede combinatie
- Pittige kazen doen het beter met een frisse- dan een stevige witte wijn
- Wijnen met krachtige tannines zijn minder goed te combineren met kaas
- Krachtige barriques en hout tonen passen minder goed bij de kaas
- De hoeveelheid restsuiker is belangrijker dan het alcoholpercentage
- Flinke zoute kazen en rode wijn past niet samen
- Bij twijfel een witte wijn nemen

Hieronder enige voorbeelden van kaas- en wijn combinaties 

Kaas   Voorbeeld   Smaak   Wijn

Jonge harde (matig belegen)

  Gouda, Edam, Cantal, Gruyère, Emmental, Salers, Cheddar   Gemiddeld smaakgehalte, strak   Veel rode wijnen, Tawny port
             
Oude harde (extra belegen)   Oude Goudse, Parmeggiano, Pecorino   Hoog smaakgehalte, zeer strak   Jonge vintage Port
             
Halfharde roodschimmel   Port Salut, Pont l'Eveque, Vacherin   Smaakgehalte redelijk hoog, mongevoel filmend   Jonge fruitige, rode wijnen zonder tannines, zoals Beaujolais, Crozes Hermitages
             
Zachte roodschimmel   Reblochon, Munster, Epoisse   Hoog, smaakgehalte, rijpe tonen, filmend   Krachtige aromatische witte wijnen (Gewurztraminer), Oude cream Sherry (zoete oloroso)
             
Harde blauwschimmel   Roquefort, Gorgonzola, Stilton, Fribosa   zeer hoog smaakgehalte, rijpe tonen   Botrytisachtige wijnen zoals Vendage Tardive, Sauternes
             
Zachte witschimmel   Camembert, Brie, Brillat Savarin   Hoog smaakgehalte, filmend   Chardonnay
             
Geitenkaas (zacht en halfhard)   Tomme de Chèvre, Caprotto, Crottin de Chavignol   Hoog smaakgehalte, frisse zuren   Witte wijn met een hoog zuur zoals Sancerre Sauvignon
Bron: Het proefboek, de essentie van smaak van Peter Klosse, uitg. Tirion
De flessen wijn zijn op uw bestelbon geplaatst.