9.3

 +31-(0)26-3830752
 +31-(0)6-46332716
info@fijneduitsewijnen.nl    

Wijn en kaas combineren

In de meeste gevallen passen witte wijnen beter bij kaas dan rode wijnen. Ook is het vaak zo dat wijnen en kazen uit dezelfde streek goed bij elkaar passen. Pittige kazen doen het beter met een frisse dan met een stevige witte wijn. Het alcoholpercentage is van minder belang dan de hoeveelheid restsuikers.

foto kaas2

Wijnen met krachtige tannines en krachtige barriques (stevige houttonen) zijn minder goed te combineren met kaas. Ook flinke zoute kazen en rode wijn passen niet goed samen. Bij twijfel is een witte wijn meestal een goede keuze. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is witte wijn sneller te combineren met kaas dan rode wijn!

foto kaas1

Een aantal suggesties

Bij een pittige blauwader kaas zoals Stilton en Rochefort smaakt een zoete witte wijn (met meer dan 70g/l restsuiker) goed. Ook een glas port is hier lekker bij. Een milde blauwader kaas vormt een goede combinatie met een rode wijn, bijvoorbeeld een Syrah, Cabernet Sauvignon of een Spätburgunder of Pinot Noir.

foto kaas 3

Witte korst kaas zoals Brie en Camenbert passen goed bij een droge of halfdroge witte wijn, bijvoorbeeld een Weissburgunder. Een gewassen korst kaas gaat beter met een zoete witte wijn. Een half harde kaas is een goede keuze bij rode wijn. Oudere kaas past beter bij een krachtiger wijn. Jonge fruitige rode wijnen zijn erg lekker bij half harde roodschimmel kazen zoals Port Salut en Vacherin. Zachte roodschimmelkazen zoals Reblochon, Munster en Epoisse smaken weer beter bij krachtige, aromatische wijnen als Gewürztraminer.

Witte en mousserende wijn is een goede begeleider van verse kaas. Bij geitenkaas kun je het best kiezen voor een droge witte wijn met frisse zuren zoals een Riesling en Sauvignon Blanc en Weissburgunder. Hollandse geitenkaas past bij witte frisse wijnen zoals Riesling en Grauburgunder.

De flessen wijn zijn op je bestelbon geplaatst.