9.3

 +31 (0)485-785075
 +31-(0)681488558
 +31-(0)649121120
info@fijneduitsewijnen.nl  



  

Wijn en kaas combineren

Dit is niet echt gemakkelijk en in principe bijna een wetenschap. Echter, er zijn trucjes om toch goede keuzes te maken! Hieronder hebben wij ook risicoloze combinaties gemaakt!

Algemene richtlijnen:

> Blauwader kaas (pittig) (vb Stilton en Rochefort): zoete witte wijn (>70g/l restsuiker)en Port.
> Blauwader (mild): rode wijn, bijvoorbeeld een Syrah, Cabernet Sauvignon of een Spätburgunder (Pinot Noir) / Frühburgunder. Witte zoete- en halfdroge wijn) 
> Witte korst kaas (Brie en Camenbert): witte wijn (droog en halfdroog)
> Gewassen korst kaas: zoete witte wijn
> (Half) Harde kaas: rode wijn, rekening houdend met de leeftijd van de kaas (oudere kaas dan krachtiger de wijn)
> Verse kaas: witte en mousserende wijn
> Geitenkaas: droge witte wijn met frisse zuren zoals een Riesling en Sauvignon Blanc en Weissburgunder 

Tip!: in tegenstelling tot wat veel mensen denken is witte wijn sneller te combineren met kaas dan rode wijn!

De volgende algemene criteria zijn van belang bij het maken van keuzes

- In de meeste gevallen passen witte- beter bij kaas dan rode wijnen
- Wijnen en kazen uit dezelfde streek is meestal een goede combinatie
- Pittige kazen doen het beter met een frisse- dan een stevige witte wijn
- Wijnen met krachtige tannines zijn minder goed te combineren met kaas
- Krachtige barriques en hout tonen passen minder goed bij de kaas
- De hoeveelheid restsuiker is belangrijker dan het alcoholpercentage
- Flinke zoute kazen en rode wijn past niet samen
- Bij twijfel een witte wijn nemen

Hieronder enige voorbeelden van kaas- en wijn combinaties 

Kaas   Voorbeeld   Smaak   Wijn

Jonge harde (matig belegen)

  Gouda, Edam, Cantal, Gruyère, Emmental, Salers, Cheddar   Gemiddeld smaakgehalte, strak   Veel rode wijnen, Tawny port
             
Oude harde (extra belegen)   Oude Goudse, Parmeggiano, Pecorino   Hoog smaakgehalte, zeer strak   Jonge vintage Port
             
Halfharde roodschimmel   Port Salut, Pont l'Eveque, Vacherin   Smaakgehalte redelijk hoog, mongevoel filmend   Jonge fruitige, rode wijnen zonder tannines, zoals Beaujolais, Crozes Hermitages
             
Zachte roodschimmel   Reblochon, Munster, Epoisse   Hoog, smaakgehalte, rijpe tonen, filmend   Krachtige aromatische witte wijnen (Gewurztraminer), Oude cream Sherry (zoete oloroso)
             
Harde blauwschimmel   Roquefort, Gorgonzola, Stilton, Fribosa   zeer hoog smaakgehalte, rijpe tonen   Botrytisachtige wijnen zoals Vendage Tardive, Sauternes
             
Zachte witschimmel   Camembert, Brie, Brillat Savarin   Hoog smaakgehalte, filmend   Chardonnay
             
Geitenkaas (zacht en halfhard)   Tomme de Chèvre, Caprotto, Crottin de Chavignol   Hoog smaakgehalte, frisse zuren   Witte wijn met een hoog zuur zoals Sancerre Sauvignon
Bron: Het proefboek, de essentie van smaak van Peter Klosse, uitg. Tirion

Risicoloze combinaties

1) Wijn en Brie
Bij Brie passen vele verschillende wijnen. Prachtige combinatie zijn: Chardonnay en Merlot.

2) Wijn en Camembert
De Camembert is in de regel scherper dan Brie en dit nodigt meer uit om daarbij een frissere wijn te drinken zoals:  Riesling, Sauvignon Blanc, Weissburgunder (Pinot Blanc) of een lichte en fruitige rode wijn. 

3) Wijn en Mozzarella
Er zijn verschillende Mozzarella’s van bijna smaakloos naar veel meer smaak zoals bij buffel-Mozzarella. Hierbij passen frisse Italiaanse, Duitse of Franse wijnen het beste, zoals Pinot Grigio (Gris)/Grauburgunder of noordelijke Chardonnay of een heel lichte en fruitige rode wijn.

4)Wijn en Cheddar kaas
Cheddar is een vrij zure kaas, drink daarom een Chianti, Spätburgunder, kruidige Shiraz of Port.

5) Wijn en Oude Noord Hollandse (brokkel) kaas
Bij Pittige kaas past kruidige wijn zoals Rhône wijnen, Spätburgunder, Cabernet Sauvignon of Shiraz. 

6) Wijn en Blauwader kaas (Stilton en Rochefort
Een bekende combinatie is de dessertwijn (veel restsuiker/>70gr/L), Port, maar een goede krachtige rode Bordeaux, andere krachtige Cuvee of Barbera (It).

7) Wijn en Leerdammer kaas
Een zachte kaas, drink dan daarom meer uitgesproken witte en niet al te krachtige rode wijnen. Hierbij moet worden gedacht aan bijvoorbeeld een lichte/fruitige Spätburgunder/Pinot Noir en ook Pinot Gris/Grauburgunder of Chardonnay. 

8) Wijn en Parmezaanse kaas
Gerechten met Parmezaanse kaas zijn vaak pasta gerechten. Geniet hierbij van een Chianti, Barolo of Noordelijke Cabernet (Duitse) Sauvignon.

9) Wijn en Geitenkaas
Zachte geitenkaas past het beste bij Sauvignon Blanc.  Hollanse geitenkaas past bij witte frisse wijnen zoals Riesling en Grauburgunder.

10) Wijn en Manchego (Spaanse Schapenkaas/Le Mancha)
Deze licht pikante kaas past goed bij stevige en complexe Tempranillo (Rioja), Cabernet Sauvignon en complexe Spätburgunder.

De flessen wijn zijn op uw bestelbon geplaatst.