9.3

 +31-(0)26-3830752
 +31-(0)6-46332716
info@fijneduitsewijnen.nl    

De wijnboeren

Wij kopen rechtstreeks bij de traditionele èn de biologische wijnboer. Daar selecteren wij op basis van kwaliteit, houdbaarheid en duurzame wijnbouw.

De wijnproducenten zijn stuk voor stuk vooraanstaande wijnboeren die kwaliteitswijnen leveren. Deze wijnboeren hebben een bepaalde filosofie over de wijnbouw. De grote gemene deler is dat zij vinden dat de wijnbouw bedreven moet worden op het veld en dat "correctie" niet moet plaatsvinden in de wijnkelders met allerlei chemische middelen.

De wijnboeren staan beschreven in de bijbel van de wijn de Gault Millau en Eichelmann en de meeste wijnen zijn bekroond met Duitse kwaliteitszegels.

pfalz6

Weingut Hammer-Sommer / Köningsbach

De drijvende kracht achter dit weingut is Kai Hammer-Sommer. Een sympatieke man met heel veel kennis op het gebied van de wijnproductie.. Het is leuk dat hij die informatie ook heel graag met je wilt delen. Bovendien heeft hij een heel genuanceerde kijk op de wijnbouw en de productie. Zo is hij heel precies in het voorkomen van ook maar enige vorm van oxidatie en ook laat hij zijn wijnen langduriger op stalen vat laten rijpen. Dit laatste leidt zonder meer tot mooiere en rijpere wijnen. Zijn wijnen zijn de afgelopen jaren in progressieve zin verbeterd! Wij gaan dus nog veel van hem horen! Zijn velden liggen verspreid over een groot gebied en hebben een fantastische terroir. Wel is hij door een verplichte ruilverkaveling een aantal mooi gelegen velden kwijtgeraakt. Met zijn kennis op het gebied van de wijnbouw zal hij snel in staat blijken hierop in te spelen!

pfalz3

Weingut Bernhard Koch / Hainfeld

Aan de hand van het familiewapen is vast komen te staan dat familie Koch sinds 1610 wijnbouw bedrijft. Op dit moment leidt Bernhard Koch het wijngoed samen met zijn vrouw Frau Christine. Al op zeer jeugdige leeftijd moest Bernhard Koch het wijngoed van zijn ouders overnemen. Later verzamelde hij kennis en ervaring op zijn buitenlandse reizen. De afgelopen jaren staat hij in de Gault Millau beschreven als iemand die heel snel vorderingen heeft gemaakt met de wijze waarop hij wijnbouw bedrijft en de kwaliteit van de wijnen.

Weingut Kassner-Simon / Freinsheim

Hun lijfspreuk "Es macht Spaß, Weine zu erzeugen, die überzeugen"! Wij zijn het daar hartgrondig mee eens en dat hebben wij op overtuigende wijze gemerkt! Kwalitatief gezien zijn het uitstekende wijnen. De wijnboer en zijn vrouw werken op een duurzame / milieu-verantwoorde manier en laten overduidelijk merken veel plezier te hebben in wat ze doen.

pfalz

Weingut Immengarten Hof / Maikammer

Sinds 4 generaties bedrijft de familie Höhn wijnbouw. Zij bezitten een sterk verantwoordelijkheidsgevoel dat de tradities en kennis moet worden overgedragen op de volgende generaties. De wijngaarden van Immengarten Hof liggen door het mini-klimaat in een van de warmste gebieden van de Pfalz. Dit uit zich in het verbouwen van exotisch fruit, zoals citroenen, vijgen en kiwi's en is natuurlijk een voordeel voor de wijnbouw. Het wijngoed wordt geleid door Frank Höhn en hij wordt daarbij ondersteund door zijn partner Katharina. De kwaliteit van de wijnen wordt in de Gault Millau als goed tot zeer goed bestempeld.

Weingut Seeber / St. Martin (Biologische / Ecologische wijnbouw)

Sinds 200 Jaar bevindt zich het wijngoed in handen van de familie Seeber. De huidige generatie bestaat uit Winfried und Eugenie. Zij hebben een enorme passie voor wijnbouw in een ecologische omgeving en bedrijven al meer dan 25 jaar biologische wijnbouw. Zij worden bijgestaan door de oudste zoon Friedrich, die wijnbouw techniek heeft gestudeerd, o.a. in het buitenland. St. Martin is heel erg bekend om haar wijnbouw maar tevens is het een Luftkurort. Het gunstige microklimaat veroorzaakt door de Kalmit (763mtr) en de andere bergruggen, garanderen ideale condities voor de wijnbouw. Recentelijk heeft de familie het wijngoed Alfons Ziegler opgekocht vanwege ziekte van deze wijnboer. In de afgelopen jaren hebben vele wijnen van Seeber diverse Kammerpreismünzen gehaald.

pfalz2

Weingut Braun / Meckenheim

Het wijngoed Braun kent een zeer lange traditie en de familie bedrijft nu wijnbouw in de 7e generatie. De generatiewissel van vader Fritz naar de beide zonen Michael (studie wijnbouw / Kellermeister) en Martin (studie wijnbedrijf / marketing etc)is op dit moment bezig. Echter, het zal nog wel een paar jaar duren voordat Fritz zich geheel terug gaat trekken. Zijn kennis en ervaring zullen in de komende jaren zeker nog een steun zijn voor zijn beide zoons. Het is een echt familiebedrijf waarin iedereen meewerkt van jong tot oud. Het wijngoed bezit 30ha wijngaard, goed voor ongeveer 250.000 flessen. De kwaliteit van de meeste wijnen worden door de Gault Millau omschreven als zeer goed.

Weingut Schwarztrauber Bioland / Neustadt-Mussbach (Biologische wijnbouw)

In 1959 heeft de toenmalige boer Walter Schwarztrauber zijn boerenbedrijf omgevormd naar een wijngoed. In 1981 begon de zoon en huidige wijnboer Gerhard Schwarztrauber met ervaring op te doen in de ecologische wijnbouw. Zijn wens om biologische wijnbouw te gaan bedrijven werd al in 1985 werkelijkheid. In 1986 trad hij toe tot de Bioland-Federatie en begon hij met het produceren van ecologische witte en rode wijnen. In 1994 nam Gerhard de taken over van zijn vader Walter maar deze werkt nog stevig mee op het wijngoed. Gerhards vrouw Petra is verantwoordelijk voor de marketing. Het wijngoed ligt net buiten Mussbach in het gebied de Mittelhaardt. De wijngaarden liggen voor het grootste deel rond het wijngoed, maar een paar liggen wat verder weg. De wijngaarden beslaan ongeveer 17ha. Tijdens de MUNDUS VINI BioFach 2013 kregen hun wijnen 4 gouden- en 4 zilveren medailles en Schwarztrauber was daarmee een van de meest succesvolle bio-wijnboeren van Duitsland. Koppen in een paar Duitse kranten: "de biologische (Vegan) wijnboer Schwarztrauber wint prestigieuze prijzen met zijn wijnen!" Deze wijnboer wordt betiteld als de beste Duitse biologische producent van het jaar 2015 en 2016! Wij zijn natuurlijk heel erg blij en ook een beetje trots: hij heeft op de professionele wijnbeurs Mundus Vini 2015 een keer groot goud, 4 keer goud en 2 maal zilver heeft gewonnen.

pfalz 9

Weingut Georg Naegele / Neustadt-Hambach

Sinds 1796 staat de naam Georg Naegele voor een oude Pfalzer familietraditie. Diepe verbondenheid met het zeer zorgzaam omgaan met de wijncultuur, de geschiedenis van de omgeving (Hambacherschloss / democatie Duitsland), het wijndorp Hambach en het heerlijke landschap van de Pfalz. Tegenwoordig leiden Eva und Ralf Bonnet een team van gekwalificeerde geëngageerde medewerkers. Eva heeft weinwirtschaft gestudeerd en leidt de werkzaamheden op het veld en in de omgeving en Ralf is als wijnbouwingenieur verantwoordelijk voor de kwaliteit van de wijnen en marketing. De Gault-Millau en de Eichelmann beschrijven dat dit wijngoed in toenemende mate in staat is om hele goede wijnen te produceren. Veelzeggend is dat dit wijngoed een behoorlijk aantal wijnen heeft dat tijdens de MUNDUS VINI, maar ook in het wijnmagazine Wein-Plus hoge waarderingen heeft gescoord. Tevens werd er een behoorlijk aantal Kammerpreismünzen behaald.

pfalz5

Weingut Bergdolt-Reif & Nett / Pfalz

De geschiedenis van dit wijngoed gaat terug tot het jaar 1838. Het bedrijf is gevestigd in Duttweiler / gemeente Neustadt a/d Weinstrasse. Sinds 1838 zijn er 5 generaties geweest die de scepter hebben gezwaaid over het bedrijf. Het is vroeger in bezit geweest van een klooster en doorgegeven aan de universiteit van Heidelberg. Daarna is het overgegaan in bezit van de familie Bergdolt-Reif&Nett. Het bedrijf heeft de visie dat natuur en economie heel goed samen gaan en tevens elkaar versterken. Dit uit zich in de methode van wijnbouw waarbij veel aandacht is voor het milieu en de kwaliteit. Het wijngoed ligt op een hoogte van 120 tot 140 meter boven zeeniveau. De gemiddelde temperatuur is een paar graden hoger dan in de rest van de Pfalz en daardoor groeien er ook bijvoorbeeld vijgen, citroenen en kiwi’s. De hoofdbestanddelen van de bodem zijn leem en löss, vruchtbaar en zonder meer ideaal voor de wijnbouw. Sinds 2011 varen Christian Nett, Bernhard Nett und Hein Bergdolt-Reif een nieuwe en innovatieve koers onder het motto: “vooruitgang via traditionele methoden”. Nu al heeft het wijngoed prestigieuze prijzen in de wacht gesleept en daarom zijn de verwachtingen voor de toekomst zeer hoog gespannen!

foto wijn

Weingut Rudi Ruttger / Neuleiningen

Neuleiningen ligt in de Noord-Pfalz. Rudi Rüttger heeft een tijdje geleden het wijngoed overgenomen van zijn ouders. Hij bezit een enorme ambitie en daadkracht. Wat opvalt is dat zijn wijnen over de hele breedte op het niveau uitstekend kan worden gekwalificeerd. Het wijngoed stamt uit 1643 en is altijd in handen geweest van de familie. De kennis van de wijnbouw is opgedaan in honderden jaren en heeft in de afgelopen jaren via Rudi behoorlijke moderniseringsslagen gemaakt! Beste voorbeeld hiervan is volgens ons de Riesling Réserve trocken. Deze heeft 6 maanden sur-lie (batonnage) gelegen. Dit is een procédé waarbij het gistbezinksel vaak wordt geroerd en dit is van invloed op het rijpingsproces. Het effect is dat de wijnen romiger en smaakvoller worden. Tevens verlengt dit de houdbaarheid! In combinatie met oude stokken leidt dit tot een prachtige wijn. Wij gaan zeker nog veel van hem horen is onze inschatting.

De flessen wijn zijn op je bestelbon geplaatst.