9.3

 +31-(0)26-3830752
 +31-(0)6-46332716
info@fijneduitsewijnen.nl    

Duitse wijn

In Duitsland zijn ruim 80.000 wijnboeren goed voor een productie van zo'n 90.000 hectoliter wijn per jaar. Duitsland neemt daarmee de tiende plaats in op de wereldranglijst van wijnproducerende landen. Rheinhessen, de Pfalz en Baden zijn qua productie de grootste regio's. Voor de roodliefhebbers - en in het bijzonder de aanbidders van de Pinot Noir - is Duitsland het eldorado van de Spätburgunders (de Duitse naam voor Pinot Noir). Veel wijndrinkers associëren de beste wijnen van Pinot Noir vooral met de Franse Bourgogne. Wij vinden dat je beter uit bent in Duitsland. Vooral in de Ahr, in de Pfalz en in Baden worden geweldige Spätburgunders gemaakt. En bieden meer waar voor het geld dan Bourgognes voor dezelfde prijs. Ze zijn over het algemeen rijper, voller en ten minste zo geraffineerd.

Veel Duitse wijngebieden liggen langs de Rijn of langs een andere rivier. Juist op de steile hellingen van rivieren krijgen de druiven veel zon. Daarnaast liggen die wijngaarden dikwijls uit de wind in een 'kom' waarin het warmer wordt dan elders. De Ahr, Nahe, de Moezel en de Rheingau zijn bijvoorbeeld wijngebieden waar de wijnbouw zich voor een belangrijk deel afspeelt op steile oevers. In De Pfalz en Rheinhessen spelen de rivieren een minder grote rol. Dit zijn gebieden waar flink geproduceerd wordt en die sterk in opkomst zijn. De Duitse wijnmakers beschikken over het algemeen over uitstekende technologie in de kelders en ze zijn goed opgeleid. Verscheidene - vooral in de Pfalz - zijn innovatief en durven te experimenteren. Je ziet steeds vaker wijnen uit deze wijnbouwgebieden bij de Nederlandse slijters liggen.

Onze wijnboeren

Wij kopen rechtstreeks bij de traditionele èn de biologische wijnboer. Daar selecteren wij op basis van kwaliteit, houdbaarheid en duurzame wijnbouw.

De wijnproducenten zijn stuk voor stuk vooraanstaande wijnboeren die kwaliteitswijnen leveren. Deze wijnboeren hebben een bepaalde filosofie over de wijnbouw. De grote gemene deler is dat zij vinden dat de wijnbouw bedreven moet worden op het veld en dat "correctie" niet moet plaatsvinden in de wijnkelders met allerlei chemische middelen.

De wijnboeren staan beschreven in de bijbel van de wijn de Gault Millau en Eichelmann en de meeste wijnen zijn bekroond met Duitse kwaliteitszegels.

pfalz6

Weingut Hammer-Sommer / Köningsbach

De drijvende kracht achter dit weingut is Kai Hammer-Sommer. Een sympathieke man met heel veel kennis op het gebied van de wijnproductie. Het is leuk dat hij die informatie ook heel graag met deelt. Bovendien heeft hij een heel genuanceerde kijk op de wijnbouw en de productie. Zo is hij heel precies in het voorkomen van ook maar enige vorm van oxidatie en ook laat hij zijn wijnen langduriger op stalen vat rijpen. Dit laatste leidt zonder meer tot mooiere en rijpere wijnen. Zijn wijnen zijn de afgelopen jaren in progressieve zin verbeterd! Zijn velden liggen verspreid over een groot gebied en hebben een fantastische terroir. Wel is hij door een verplichte ruilverkaveling een aantal mooi gelegen velden kwijtgeraakt. Met zijn kennis op het gebied van de wijnbouw zal hij snel in staat blijken hierop in te spelen!

pfalz3

Weingut Braun / Meckenheim

Het wijngoed Braun kent een zeer lange traditie en de familie bedrijft nu wijnbouw in de 7e generatie. De generatiewissel van vader Fritz naar de beide zonen Michael (studie wijnbouw / Kellermeister) en Martin (studie wijnbedrijf / marketing etc)is op dit moment bezig. Echter, het zal nog wel een paar jaar duren voordat Fritz zich geheel terug gaat trekken. Zijn kennis en ervaring zullen in de komende jaren zeker nog een steun zijn voor zijn beide zoons. Het is een echt familiebedrijf waarin iedereen meewerkt van jong tot oud. Het wijngoed bezit 30ha wijngaard, goed voor ongeveer 250.000 flessen. De kwaliteit van de meeste wijnen worden door de Gault Millau omschreven als zeer goed.

Weingut Schwarztrauber Bioland / Neustadt-Mussbach (Biologische wijnbouw)

In 1959 heeft de toenmalige boer Walter Schwarztrauber zijn boerenbedrijf omgevormd naar een wijngoed. In 1981 begon de zoon en huidige wijnboer Gerhard Schwarztrauber met ervaring op te doen in de ecologische wijnbouw. Zijn wens om biologische wijnbouw te gaan bedrijven werd al in 1985 werkelijkheid. In 1986 trad hij toe tot de Bioland-Federatie en begon hij met het produceren van ecologische witte en rode wijnen. In 1994 nam Gerhard de taken over van zijn vader Walter maar deze werkt nog stevig mee op het wijngoed. Gerhards vrouw Petra is verantwoordelijk voor de marketing. Het wijngoed ligt net buiten Mussbach in het gebied de Mittelhaardt. De wijngaarden liggen voor het grootste deel rond het wijngoed, maar een paar liggen wat verder weg. De wijngaarden beslaan ongeveer 17ha. Tijdens de MUNDUS VINI BioFach 2013 kregen hun wijnen 4 gouden- en 4 zilveren medailles en Schwarztrauber was daarmee een van de meest succesvolle bio-wijnboeren van Duitsland. Koppen in een paar Duitse kranten: "de biologische (Vegan) wijnboer Schwarztrauber wint prestigieuze prijzen met zijn wijnen!" Deze wijnboer wordt betiteld als de beste Duitse biologische producent van het jaar 2015 en 2016! Wij zijn natuurlijk heel erg blij en ook een beetje trots: hij heeft op de professionele wijnbeurs Mundus Vini 2015 een keer groot goud, 4 keer goud en 2 maal zilver heeft gewonnen.

pfalz 9

Weingut Georg Naegele / Neustadt-Hambach

Sinds 1796 staat de naam Georg Naegele voor een oude Pfalzer familietraditie. Diepe verbondenheid met het zeer zorgzaam omgaan met de wijncultuur, de geschiedenis van de omgeving (Hambacherschloss / democatie Duitsland), het wijndorp Hambach en het heerlijke landschap van de Pfalz. Tegenwoordig leiden Eva und Ralf Bonnet een team van gekwalificeerde geëngageerde medewerkers. Eva heeft weinwirtschaft gestudeerd en leidt de werkzaamheden op het veld en in de omgeving en Ralf is als wijnbouwingenieur verantwoordelijk voor de kwaliteit van de wijnen en marketing. De Gault-Millau en de Eichelmann beschrijven dat dit wijngoed in toenemende mate in staat is om hele goede wijnen te produceren. Veelzeggend is dat dit wijngoed een behoorlijk aantal wijnen heeft dat tijdens de MUNDUS VINI, maar ook in het wijnmagazine Wein-Plus hoge waarderingen heeft gescoord. Tevens werd er een behoorlijk aantal Kammerpreismünzen behaald.

pfalz5

Weingut Rudi Ruttger / Neuleiningen

Neuleiningen ligt in de Noord-Pfalz. Rudi Rüttger heeft een tijdje geleden het wijngoed overgenomen van zijn ouders. Hij bezit een enorme ambitie en daadkracht. Wat opvalt is dat zijn wijnen over de hele breedte op het niveau uitstekend kan worden gekwalificeerd. Het wijngoed stamt uit 1643 en is altijd in handen geweest van de familie. De kennis van de wijnbouw is opgedaan in honderden jaren en heeft in de afgelopen jaren via Rudi behoorlijke moderniseringsslagen gemaakt! Beste voorbeeld hiervan is volgens ons de Riesling Réserve trocken. Deze heeft 6 maanden sur-lie (batonnage) gelegen. Dit is een procédé waarbij het gistbezinksel vaak wordt geroerd en dit is van invloed op het rijpingsproces. Het effect is dat de wijnen romiger en smaakvoller worden. Tevens verlengt dit de houdbaarheid! In combinatie met oude stokken leidt dit tot een prachtige wijn. Wij gaan zeker nog veel van hem horen is onze inschatting.

De flessen wijn zijn op je bestelbon geplaatst.