9.3

 +31-(0)26-3830752
 +31-(0)6-46332716
info@fijneduitsewijnen.nl    

Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc uit de koelere klimaten zijn aangenaam fris en hebben heerlijke aroma's en fijne zuren

De sauvignon blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. De Franse klassiekers komen uit het Loire dal. De Sancerre en Poully Fumé zijn de bekendste. 100% Sauvignon Blanc, al zetten de Fransen dat nooit op de fles. Ook Bordeaux staat er vol mee, maar zeker komt deze wijn veel voor in de Loirevallei. Sinds 10jr is men in Duitsland ook met succes bezig om deze druif te verbouwen. De Duitse Sauvignon Blanc scoort internationaal heel hoog vanwege de innemende frisheid. De laatste jaren komen er ook veel goede sauvignon blanc wijnen uit de nieuwe wijnwereld. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. Echter, de oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voornaamste witte druif in Sauternes en Barsac. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen, zowel zoet als droog.

 

Geschiedenis van de Sauvignon Blanc

In de 18e eeuw verspreidde de sauvignon blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Deze witte druif is tegenwoordig vooral te vinden aan de Loire en in het Zuidwesten van Frankrijk, waar hij in 1710 voor het eerst in een oorkonde vermeld werd. Maar eigenlijk is het niet duidelijk waar de Sauvignon Blanc ontstaan is. Zowel zuidoost Frankrijk als de Loire claimen de bakermat te zijn. Zeker is dat ergens rond de 18e eeuw in Bordeaux Cabernet Franc en Sauvignon Blanc zijn gekruist om Cabernet Sauvignon te creëren. Maar eigenlijk begint de geschiedenis van Sauvignon Blanc pas echt in 1973.

Sinds meer dan 10jr vindt men deze druif ook in Duitsland. De Duitse Sauvignon Blanc is nog niet in grote hoeveelheden in Duitsland te vinden maar vanwege het succes wordt er een verdere toename aan oppervlakte verwacht. Ook in bijvoorbeeld de Pfalz (deel van Rheinland-Pfalz) wordt deze druif in toenemende mate geteeld.

 

Betekenis van de Sauvignon Blanc

Behalve in Frankrijk wordt sauvignon blanc verbouwd over de gehele wereld zoals in Duitsland, Italië, Spanje, Oostenrijk, Bulgarije en in California, Argentinië, Zuid-Afrika, Chili, Australië en Nieuw-Zeeland.

Sauvignon is een van de bekendere witte druivensoorten en is de hardrocker onder druiven. Met ruige harde zuren en groene smaken drinkt deze expressieve druif zich op. Niet voor niets komt het woord Sauvignon van het woord voor wild en woest (Sauvage). De druif komt oorspronkelijk uit de stad Bordeaux, waar ze wordt gebruikt in de witte wijnen. Een dure witte wijn waarin (tot ongeveer een kwart) Sauvignon Blanc wordt gebruikt is de dessertwijn Sauternes. Verder wordt de druif veel verbouwd in de Loire regio voor de bekende Sancerre en Pouilly Fumé. De Pouilly Fumé dankt vooral zijn naam aan de fumé aroma's die deze Sauvignon Blanc kan hebben door een lichte lagering op getoaste houten vaten. De druif is toch vooral populair geworden de expressieve stijl met rijpe tropische geuren die men produceert in Nieuw Zeeland.

Een wijngeheim dat nog ontdekt moet worden is de Sauvignon Blanc uit het Oostenrijkse Steiermark. Op de steile vulkanische bergflanken geeft deze Sauvignon Blanc hier schitterende wijnen. Zeer mineralig en in de Europese stijl. Dat laatste geldt ook voor het Spaanse Rueda. Fonkelfris zijn de Sauvignon Blancs hier. Witte Bordeaux is bijna altijd een blend van Sauvignon Blanc en Sémillon. In Sauternes wordt de Sauvignon Blanc veelal ingezet voor beroemde edelzoete wijnen.

 

Teelt van de Sauvignon Blanc

Omdat de Sauvignon in vele gebieden van de wereld voorkomst veronderstelt men dat het een makkelijke druif is. Niets is minder waar! Hij werd geplant omdat men niet wist wat men anders moest planten. De rode druiven van Bordeaux en de belangrijkste druiven van de Bourgogne, Pinot Noir en Chardonnay, waren al geplant. De witte druiven van Bordeaux lagen voor de hand, ongeacht of de soort er geschikt voor was. Om Sauvignon Blanc fris van smaak te houden moet hij in koele omstandigheden groeien. Daarom doet de druif het zo goed in landen als Duitsland. De druif bloeit laat en rijpt snel; hij heeft daarom geen extreme hitte nodig. Hij houdt wel van de zon, maar teveel hitte verwoest het belangrijkste aspect: het scherpe aroma en de zuren. Hij heeft dus een wat koeler klimaat nodig. Sauvignon Blanc heeft veel smaak. Wanneer de druif uitrijpt, dus veel druivensuiker maar dan neemt de zuurgraad af. Dit resulteert in een flauwe, krachtloze smaak en dus een oninteressante Sauvignon Blanc. Om een mooie wijn te maken moet men rekening houden met de eigenschappen. Het juiste moment van oogsten is dus erg belangrijk. Als voorbeeld: in Chili zijn er wijnboeren die oogsten op verschillende tijdstippen. 30% onrijp met veel appelzuur, 20 % rijper met tonen van rode en groene paprika’s, 40 % perfect rijp en 10 % overrijp.

Terroir is vooral belangrijk in Frankrijk en beperkt in Nieuw – Zeeland. Sancerre en Pouilly in de Loire bestaan uit kalk, kalksteen uit zeefossielen, vuursteen of kwarts. Dit geeft wijnen met meer finesse of parfum, meer uitgebalanceerde wijnen en meer sprankeling en kracht. In de buurt van de rivier zijn terrassen van zand of gruis te vinden die zorgen voor meer kruidige, bloemachtige smaak. Mergel en kwarts leveren beter houdbare wijnen. In de Bordeaux wordt Sauvignon Blanc op aangeslibde grond geplant, wat een hogere opbrengst heeft met minder scherpe wijn.

 

Vinificatie en smaak

Tijdens de vergisting is de temperatuur streng gecontroleerd (12-15 graden) . 3% is apart vergist in eikenhouten vaten. Er is gebruik gemaakt van speciaal geselecteerde gistsoorten. Fermentatie gebeurt dus bij lage temperaturen. Met de fermentatietemperatuur. In de Loire streek ligt de fermentatietemperatuur op 16-18˚ om teveel aroma’s van tropisch fruit te vermijden. Tevens wordt het contact met de schilletjes zo kort mogelijk gehouden. Warme fermentatie geeft mineraalachtige fruitigheid. Bij fermentatie op het vat kan de temperatuur oplopen tot 25˚ C. Op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland maakte men wijn met smaken van kruisbes, groene paprika, asperges en passievrucht. De intensiteit kwam omdat er geen wijnmakers waren en de druiven naar Auckland op het noordereiland vervoerd moesten worden met vrachtwagens en veerboten. Er was soms wel 24 uur schilcontact. Er worden heel droge tot zoete wijnen van gemaakt, maar de populairsten zijn toch wel de beendroge varianten. Tot eind van de jaren ’80 leed Sauvignon Blanc in het zuidwesten van Frankrijk een ellendig bestaan achter Sémillon en Ugni Blanc. De wijn die eruit geperst werd was weinig verfijnd en aards. Sauvignon Blanc die in de 19e eeuw in Bordeaux is geplant moet een kruising zijn met Sauvignon Vert. Een futloze verwant. De Sauvignon Blanc in Chili is afkomstig van deze stekken uit Bordeaux. Zij zijn vóór de ramp met de druifluis daar al geplant. Er bestaat ook een roze mutatie, genaamd Sauvignon Gris.

De smaak wordt gekenmerkt door kruisbessen, paprika, kiwi, limoen en het groen van brandnetel. De stuivende citrus met buxus is vooral kenmerkend voor de nieuwe wereld, vooral Nieuw-Zeeland.

Het samengaan van intensiteit en balans is het keurmerk van de Duitse Sauvignon Blanc. De wijn heeft een zeer intense neus met veel kruisbes en rijpe limoen, passiefruit, guave tonen, gemaaid gras en gekookte asperges. Echt een ' groene frisse geur'. Meer neus gefocust op fris fruit dan op terroir en buxus en kattenpis. De droge wijn ruikt vaak naar gras, kattenpis, Granny Smith appels, of meloen. In de smaak kunnen de smaken en zuren van groene appels naar voren komen, maar ook kruisbessen, en zelfs ananas, en tropische vruchten karakteriseren deze wijn. Hoe dan ook is een belangrijke kenmerkt de verkwikkende zuren.

 

Sauvignon Blanc in het glas

Wijn gemaakt van deze druif ruikt naar buxus (ook wel minder diplomatiek omschreven als 'kattenpis'), wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen en groene paprika, Soms ook ananas en lychee op. De wijn heeft een frisse afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog met krachtige maar fijne zuren, uit warmere gebieden wat zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.

 

Naamconventies van de Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc is vaak in de andere gebieden bekend onder andere namen als Blanc Fumé, Gros sauvignon, muskat-sylvaner, muskatni silvaner, savagnin musqué, sauvignon musqué, Sauvignon Bianco/Blanco, Sauternes, Sauvignon Petit en Sauvignon White. Verder zijn er nog een aantal van 50 benamingen voor deze druif. 

Wijn- spijs combinaties voor Sauvignon Blanc

Vis & zeevruchten: Sushi, Chinees, en alle vis en schelpdieren zonder romige saus, het liefst alleen boter, olie of citroen.

Vlees: kip, kalkoen zonder romige saus.

Kaas: Geitenkaas (de Crottin de Chavignol uit Sancerre)

Groenten: roergebakken groenten, gazpacho, asperges, avocado, artisjokken, en alle salades.

 

Naar Homepage en bestellen

Ook te vinden op:

wijn bestellen, Sauvignon Blanc, Sauvignon blanc kopen, webshop met Sauvignon Blanc, Duitse Sauvignon Blanc kopen, Duitse witte wijn, Duitse witte wijn, Duitse witte wijn kopen,

De flessen wijn zijn op je bestelbon geplaatst.