9.3

 +31-(0)26-3830752
 +31-(0)6-46332716
info@fijneduitsewijnen.nl    

Chardonnay

De populairste druif ter wereld, veelzijdig inzetbaar. De noordelijke Chardonnays zijn fris, maar de zuidelijke zijn krachtig.

Chardonnay is een van de populairste witte wijnen ter wereld. De Chardonnay behoort tot de Burgunder familie. Het is een populaire druif en ook in Duitsland groeit zijn aanplant gestaag. De wijnen zijn veelzijdig inzetbaar en hebben afhankelijk van de geografische positie een noordelijk en zuidelijk karakter. De noordelijke Chardonnay wijnen zijn over het algemeen frisser dan de zuidelijke, terwijl deze laatste wat voller, krachtiger en "vettiger"zijn. Vooral de smaak van boter in de wijn wordt dan sterker. De chardonnay wijn uit Duitsland zal vanwege het klimaat frisser van karakter zijn dan het de zuid-Franse type. Het Duitse wijngebied De Pfalz bezit de grootste aanplant van Chardonnay druiven in Duitsland met ongeveer 450 hectare. Deze druif is verder bijzonder geschikt om in barrique (houten vaten van 225ltr) te laten rijpen. De chardonnay barrique is over het algemeen bijzonder elegant en de smaak van het vat harmoniseert bijzonder goed met de fruitigheid van de wijn.

Geschiedenis

Zoals zo veel oude druivenrassen is ook de witte Chardonnay afkomstig uit voor-Azië. Met de uitbreiding van de wijncultuur kwam het ras naar Frankrijk en vond daar vooral in de Bourgogne een thuis. Een plaatsje bij Tournus met de naam Chardonnay heeft er misschien zijn naam aan gegeven. In de Bourgogne hebben de kloosters zich beziggehouden met de verbreiding en veredeling ervan. Sinds eeuwen staat de Chardonnay voor grote witte Bourgogne. Ook in de Champagne speelt hij een essentiële rol. In Duitsland volgde officiële toelating in 1991. Omdat voordien enkele bedrijven al plantgoed uit Frankrijk betrokken, zijn enkele Duitse Chardonnay-wijngaarden wezenlijk ouder. De zeer bekende Chardonnay wijn in Frankrijk heet Chablis, terwijl veel mensen denken dat de Chablis een druivensoort is.

Betekenis

Chardonnay is een van de populairste druivenrassen ter wereld. Hij is in praktisch alle wijnbouw bedrijvende landen aangeplant. Ook in Duitsland neemt de aanplant langzaam maar zeker toe met jaarlijks 50 tot 100 hectare. Met bijna 1100 hectare heeft de Chardonnay nu een aandeel van ongeveer 1% binnen de totale Duitse aanplant. Vooral in districten met een traditioneel hoog aandeel Burgundersoorten (bijvoorbeeld in de Kaiserstuhl in Baden of aan de Südliche Weinstrasse in de Pfalz) wordt hij met het nodige succes aangeplant.

Teelt

De Chardonnay stelt aan de ligging even hoge eisen als een Weisser Burgunder of een Riesling. Wat mindere wijngaarden zijn daarom ongeschikt. Hij gedijt het best op diepe, kalkhoudende warme bodems. Chardonnay is goed bestand tegen winterkou en is niet erg gevoelig voor ziektes. Wel begunstigen de dunne schillen vorming van botrytis. Hogere stammen verbeteren de bloeivastheid. In de herfst rijpt hij net als de Weisser Burgunder vrij laat en kan hij kort voor de Riesling geplukt worden. De mostgewichten zijn gelijk aan die van Weisser Burgunder en bij kleine opbrengsten nog wat hoger. In de juiste wijngaarden bereiken de zuurwaarden een goed niveau.

Vinificatie en smaak

De meeste Chardonnays worden droog gevinifieerd. Behalve in roestvrij staal gebeurt de opvoeding ook nogal eens in barrique. Daarvoor is dan wel een hoogwaardige basiswijn nodig. Frisse, fruitige wijnen worden ook tot sekt verwerkt. Kenmerkend voor de wijn Chardonnay is een geur van meloen, exotisch fruit, overrijpe kruisbessen of ook van niet helemaal rijpe appel. Chardonnays van betere kwaliteit bezitten meestal de nodige alcohol en extract. Ze hebben body en lengte. Niet zelden is ook de boterachtige smaak van deze wijn. Zijn ze in barrique opgevoed, dan worden de primaire en exotische fruitaroma’s aangevuld met die van hout.

In het glas

Aangezien Chardonnay in verschillende stijlen wordt aangeboden, van frisse Qualitätswein tot weelderige droge Auslese, kan hij op de meest uiteenlopende momenten gedronken worden. Lichte, jonge wijnen zijn goede begeleiders van vis en schelpdieren, krachtige versies, al dan niet met hout, passen goed bij wit vlees of pittige kaas.

Naamconventies

Chardonnay wordt niet zelden met één n geschreven. 

Naar Homepage en bestellen

Ook te vinden op:

wijn bestellen, Chardonnay, Chardonnay kopen, Duitse witte wijn, Duitse witte wijn kopen, Duitse Chardonnay, chardonnay Duitse Chardonnay, webshop met Duitse wijn,

De flessen wijn zijn op je bestelbon geplaatst.