9.3

 +31-(0)26-3830752
 +31-(0)6-46332716
info@fijneduitsewijnen.nl    

Elbling

De oudste druif van Europa die alleen aan de Obermosel mag worden geteeld!

De verfrissende Elbling hoort tot de oudste wittewijndruiven van Europa. Wijnboeren van de Obermosel kunnen zodoende bogen op een traditie van 2000 jaar. 

 
Geschiedenis

De Elbling behoort tot de oudste verbouwde wittewijndruiven van Europa. De Romeinen noemden hem vitis alba, de witte druif. Taalkundigen nemen aan dat uit het woord ‘alba’, via ‘alben’ en ‘elben’ de benaming Elbling is ontstaan. Historici zijn van mening dat de Romeinen de Elbling al rond het begin van de jaartelling naar Duitsland brachten, maar een omweg via Gallië wordt ook als mogelijkheid gezien. Van de Middeleeuwen tot in de 19e eeuw kende de Elbling een wijde verbreiding in Duitsland, zijn buurlanden en ook in Oost-Europa. Vandaag de dag is het een specialiteit die bijna alleen nog maar aan de Moezel geteeld mag worden, in het bijzonder in het district Obermosel.   

Betekenis

Statistisch gezien is de Elbling met 580 hectare goed voor een half procent van de Duitse aanplant. Aan de Moezel is dat aandeel echter bijna 6%. Hij is er daarmee de op twee na belangrijkste druif. Hij gedijt met name aan de Obermosel ten zuidwesten van Trier en op de hellingen langs de Sauer. De aanplant ervan loopt lichtjes terug.

Teelt

De aan de Obermosel overheersende muschelkalkbodems laten zien waar de druif zich het beste thuis voelt. Hoewel de vroeg rijpende Elbling geen grote eisen aan de ligging stelt, krijgen de wijnen van stokken op muschelkalk toch het beste hun typerende frisheid. De nodige aandacht is vereist bij de teelt, omdat de dunne schillen van de druiven gevoelig zijn voor oïdium en peronospora. Elbling geeft royale opbrengsten, vooral als het om Qualitätswein gaat. Hij heeft baat bij eenzware grondsoort die voorkomt in de lagere en vlakke gedeelte van de Moezel. Af en toe wordt ook wel Kabinett of Spätlese geproduceerd.

Vinificatie en smaak

Elbling wordt gekenmerkt door een zuurgraad die overeenkomt met die van Riesling, maar iets zachter uitvalt. Hij wordt verwerkt tot frisse, neutrale tafelwijn of tot sekt. Aangezien 80% van de Elblingproductie naar handelshuizen gaat om tinteling te geven aan wijn en sekt van verschillende druiven, hebben pure Elblingwijnen en klassiek vergiste Elblingsekt uit individuele wijngoederen bijna de status van rariteiten. Hoogst zeldzaam is de mutatie Roter Elbling, die als wittewijndruif te boek staat maar een wijn met een roze blos produceert.  

In het glas

Wijn en sekt van Elbling worden gekenmerkt door lichtheid en tintelende frisheid. Dat maakt ze tot ongecompliceerde dorstlessers voor de zomer. De Qualitätswein garantierten Ursprungs Obermosel Elbling trocken, gebotteld in witte ‘Schlegelflaschen’, komt tegemoet aan hogere aanspraken en biedt een uniforme smaak. Hij kan gedronken worden bij salades, vis en schelpdieren, maar is ook een hele mooie combinatie met bijvoorbeeld asperges.

Naamconventies

Ofschoon de naam waarschijnlijk is verbasterd van Alba naar Elbling zijn er geen andere namen bekend.

Naar Homepage en bestellen 

Ook te vinden op:

wijn bestellen, Duitse wijn, Elbling, witte wijn, Duitse witte wijn, witte wijn Moezel, Moezelwijn, webshop met Duitse Wijnen, Duitse wijn kopen,

De flessen wijn zijn op je bestelbon geplaatst.