9.3

 +31-(0)26-3830752
 +31-(0)6-46332716
info@fijneduitsewijnen.nl    

Weissburgunder / Weisser Burgunder / Pinot Blanc

In het kort: elegante, droge Weissburgunders zijn fris en licht fruitig!

Elegante, droge Weissburgunders (Weisser Burgunder) met hun frisse decente zuren en fijne fruitigheid zijn ideale eetwijnen, maar ook aantrekkelijk als zomerwijnen. 

Geschiedenis

Als oervorm van de Burgunderdruiven geldt de Spätburgunder, alias Pinot Noir. De Grauer Burgunder (Pinot Gris / Grigio) is een lichte knopmutatie van deze blauwe Spätburgunder, terwijl de Weisser Burgunder (Pinot Blanc) als een verdere mutatie daarvan kan worden beschouwd. Tot aan het begin van de rijping van de druiven is er nauwelijks verschil te zien tussen deze drie Burgunderrassen. Pas bij toenemende rijpheid ontwikkelen zich de kleur van de druif en de geur- en smaakcomponenten ervan. Het bestaan van de Pinot Blanc is gedocumenteerd sinds de 14e eeuw.

Betekenis

Behalve in Duitsland is de Weissburgunder (Weisser Burgunder) ook in diverse buurlanden te vinden. In Frankrijk is dat onder de benaming Pinot Blanc, in Italië als Pinot Bianco. Verder is hij aangeplant in Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië. In Duitsland wint hij aan populariteit, wat geresulteerd heeft in een aanplant van 3500 hectare, ruim 3% van het totaal. De druif gedijt ook op plaatsen waar het voor de Riesling al te warm is. Sinds enkele decennia is sprake van een gestage groei in aanplant. De afgelopen tien jaar was er zelfs een verdubbeling van de aanplant. Met ruim 1100 hectare is Baden een echt bolwerk voor Weissburgunder, evenals de Pfalz met ruim 800 hectare en Rheinhessen met ruim 700 hectare. Ook is Weissburgunder met telkens goed 200 hectare van betekenis aan Nahe en Moezel.

Teelt

De eisen die Weissburgunder aan bodem en klimaat stelt, duiden op verwantschap met de Spätburgunder. Deze eisen zijn hoog. Het best voldoen warme, diepe en krachtige bodems, evenals droge en warme locaties. Het ras is redelijk gemakkelijk te telen en kan door een lange rijpingstijd hoge mostgewichten bereiken.

Vinificatie en smaak

De Weissburgunder (Weisser Burgunder) presenteert zich bleek- tot lichtgeel in kleur, zacht en ingetogen in de geur. Kenmerkend is een licht nootachtig aroma. Hij wordt vooral droog gevinifïeerd, met medium tot krachtige body en fijne zuren. Op het niveau van Spät- en Auslese worden voor de opvoeding ook barriques gebruikt. Op kleine schaal zijn ook edelzoete versies en frisse Weissburgundersekt verkrijgbaar.

In het glas

Elegante, droge Weissburgunders met frisse zuren en fijn fruit zijn ideale eetwijnen. Het gamma reikt van lichte zomerwijnen tot krachtige droge Auslese. Weissburgunder is niet al te alcoholisch en bezit een beschaafd aroma dat vaak doet denken aan groene noten, appel, peer, kweepeer, abrikoos, citrusvruchten of verse ananas. Een medium body en een aangenaam frisse zuurgraad maken hem veelzijdig inzetbaar aan tafel, bijvoorbeeld bij zeebanket, vis, kalfvlees, varkensvlees en gevogelte. Goed gekoeld is hij ook heerlijk als terraswijn. Extractrijkere versies, al dan niet met barrique, passen ook bij lam of jong wild.

Naamconventies

Veelal ziet men de naam Weissburgunder maar ook wordt Weisser Burgunder gebruikt. Buiten Duitsland worden ook vaak de namen Klevner, Pinot Blanc en Pinot Bianco gebruikt.

Naar Homepage en bestellen

Ook te vinden op:

wijn bestellen, Weissburgunder, Weissburgunder kopen, Pinot Blanc kopen, Weisser Burgunder, Weissburgunder kopen, Duitse wijn kopen, webshop Duitse wijn, Pinot Blanc, Pinot Bianco, Duitse witte wijn, Duitse witte wijn kopen, Pfalz, Palts,,

De flessen wijn zijn op je bestelbon geplaatst.