9.3

 +31-(0)26-3830752
 +31-(0)6-46332716
info@fijneduitsewijnen.nl    

Fruhbürgunder

De Frühburgunder is het slimme broertje van de spätburgunder en kent heel mooie wijnen

De Frühburgunder komt voornamelijk in voor in Duitsland. De aangeplante hoeveelheid druivenstokken is beperkt. De druif is het meest bekend uit het Ahrtal, maar in tweede instantie de Pfalz en (Baden) Württenberg. De Frühburgunder heeft het nauwelijks bekendheid onder de wijnliefhebber c.q. wijnkenner. Soms denkt men dat het een vroeg geoogste Spätburgunder is.

Van de frühburgunder druif kan prima tot hele goede wijn worden gemaakt. Echter, het is een moeilijke druif en de oogsten zijn meestal beperkt en moeilijker verkrijgbaar. Uiteraard hangt ook de prijs hiermee samen. Eén van de wijnboeren deed de uitspraak: frühburgunder is als de Harley-Davidson voor motorrijders.

De groei van de aanplant in Duitse wijngebieden zoals het Ahrtal is mede gestimuleerd door een zekere nostalgie. Daar zal een zekere aanplant altijd behouden blijven. Het lijkt er op dat de aanplant daar gelijk zal blijven maar in de Pfalz en (Baden) Württenberg toenemen. Hoe dan ook staat de kwaliteit van de frühburgunder wijn buiten kijf.

Geschiedenis

De Frühburgunder is een mutatie van de Spätburgunder, die reeds honderden jaren bestaat. In Duitsland werd in het jaar 884 na Chr. de druif voor de eerste keer genoemd. Het met Frühburgunder beplante oppervlak is in de 20e Eeuw tot 1970 sterk afgenomen. Doordat  het Duitse Wijninstituut in Geisenheim resistente klonen zijn ontwikkeld is de aanbouw van de druif langzaam maar zeker weer gegroeid. Niet alleen in Duitsland, maak ook op andere plaatsen in de wereld. In het Ahrtal was de Frühburgunder in het begin van de 20e Eeuw nog één van de meest aangeplante druivensoorten. Redenen daarvoor waren lage opbrengst door aantasting door virussen en de benodigde hoeveelwerk werk op het veld. Het tij is dus gekeerd voor de Frühburgunder en langzaam maar zeker wordt de druif weer meer verbouwd. In Duitsland neemt het met Frühburgunder verbouwde oppervlak sinds 1980 gestaag toe.

Teelt

De frühburgunder is een blauwe druivensoort, een mutatie van de Pinot Noir, behoort tot de grote familie van Bourgondische rassen. De, druif is genotypisch niet te onderscheiden van de Pinot Noir. De naam verwijst naar het vroeg rijp zijn van de druiven, 2 weken eerder dan de Spätburgunder. Door de vroege rijping is de druif interessant voor gebieden waar een koeler klimaat heerst. Kenmerkend is de kleine druif. De Frühburgunder is eigenlijk een smaakvolle rariteit en de geproduceerde wijnen zijn vaak van uitstekende kwaliteit. Een probleem is dat allerlei dieren genieten van deze druif en de gevoeligheid voor schadelijke schimmels, zoals grijze rotting. In de USA wordt de Frühburgunder onder andere aangeplant in de staat Seattle. De afgelopen jaren heeft men in het wat koelere klimaat geëxperimenteerd met deze druif. De ervaringen zijn dusdanig dat meerdere wijnboeren nu de Frühburgunder grootschalig aanplanten. In de omstandigheden in dat gebied is met name de vroege rijping een groot voordeel.

Vinificatie en smaak

Van de Frühburgunder wordt een robijnrode wijn gemaakt. deze is kwalitatief net zo goed of beter dan de wijn van de Spätburgunder. Door velen wordt de Frühburgunder als smaakvoller ervaren dan de Spätburgunder. Verschillende varianten worden op de markt gebracht met en zonder houtrijping, soms als blend met de Spätburgunder. Door houtrijping krijgt de wijn geuren van vanille, pruimen, kersen, zwarte bessen, morellen. Zonder houtrijping, met name pruimen, morellen en zwarte bessen.

In het glas

Een glas Frühburgunder zonder houtrijping is meestal een relatief lichte (robijn-rode) wijn die prima s ’avonds is te drinken met of zonder spijs. De houtgerijpte variant is qua kleur behoorlijk donker, krachtig en een prima begeleider van een hoofdmaaltijd met rood vlees. door de Frühburgunder en Spätburgunder te assembleren ontstaat meer complexiteit in de wijn ontstaat; dat de Frühburgunder wijnen vaak zeer zacht zijn, veel fruit hebben, jaarlijks met hoge oechsle (druivensuiker) gehaltes. Ze worden vaak minimaal op het niveau van spätlese geoogst; dat is de reden dat van de Frühburgunder kwalitatief heel goede wijn gemaakt kan worden.

Frühburgunder en de nederlandse markt

Er zijn op dit moment maar een paar slijters en webshops die frühburgunders aanbieden. In die gevallen betreft het wijnhandels etc. die gespecialiseerd zijn in Duitse wijn. Dit doet zeker geen recht aan deze unieke en kwalitatief hoogwaardige wijn. Deels heeft dit te maken met de onbekendheid van dit wijntype want zelfs onder ervaren wijnliefhebbers / kenners is Frühburgunder niet altijd bekend. Tevens heerst er bij sommige wijnbedrijven / slijters / wijnhandels etc. een soort “angst” om dergelijke wijnen in het assortiment op te nemen. Dit op zijn beurt heeft een relatie van de vraag / afzet. 

Naamconventies

De Frühburgunder heeft vele benamingen, wat één van de bewijzen is dat de druivensoort reeds lang bestaat en op verschillende plaatsen in de wereld aangeplant wordt c.q. is geweest. Een aantal voorbeelden is: Augustklevner, Augusttraube, Black Inly, Blauer Augustiner, Blauer Frühburgunder, Fruehburgunder, Clevner, Früher Clävner, Frühblauer Burgunder, Frühreifer, Gospinsza, Ischia, Iskiya, Juliusi Szölö, July Grape, Korai Kek Kisburgundi, Maddalena Nera, Madeleine Noire, Madeleine Violette, Magdalenentraube, Möhrchen, Morillon Hatif, Morillon Noir, Morillon Parisien, Noir Printannier, Petit Noir Précoce, Petit Noirien, Pineau Plant de Juillet, Pineau Madeleine, Pinot Hatif de Rilly, Pinot Madeleine, Précoce Noir, Pinot Pommier, Pinot Précoce Noir, Pinot Rannii, Pinot Timpuriu, Raisin de Madelaine, Raisin Precoce, Rani Modri Burgrendac, Saint-Jacques.

Naar Homepage en bestellen

Ook te vinden op:

Frühburgunder, Fruehburgunder, Fruhburgunder, Frühburgunder kopen, Fruhburgunder kopen, Fruehburgunder kopen, Duitse rode wijn, rode wijn kopen, Duitse rode wijn kopen, webshop Duitse wijn, Duitse wijn, Duitse rode wijn,

De flessen wijn zijn op je bestelbon geplaatst.