9.3

 +31-(0)26-3830752
 +31-(0)6-46332716
info@fijneduitsewijnen.nl  



  

'; $druif['picture2'] = ''; ?>

Merlot

Merlots zijn het meest bekend van de Bordeaux wijnen

De Merlot

297_merlot_druif.jpgDe Merlot is het meest bekend door de Bordeaux wijnen. De Merlot wordt vaak gebruikt om samen met Cabernet Sauvignon en Malbec om zo Bordeaux wijnen te vormen. Dit heeft een relatie met de Dit in veel wijnlanden geteelde ras heeft nu ook in Duitsland de sprong naar de top 10 weten te maken. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De Merlot druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de Cabernet Sauvignon. De naam Merlot zou vernoemd zijn naar de merel.

Merlot hoort tot de meest aangeplante druiven voor rode wijn. Al in de 18e eeuw is er melding van gemaakt. In Duitsland mag deze van oorsprong Franse druif pas sinds 1997 geteeld worden. De Duitse aanplant aan Merlot bedraagt ruim 400 hectare. De helft daarvan ligt in de Pfalz, nog eens 140 hectare in Rheinhessen. Sinds die tijd zijn Duitse wijnboeren, speciaal in de Pfalz, in staat geweest hele goede Merlots te produceren. Heden ten dage kunnen Duitse Merlots  concurreren met de Franse. De Duitse Merlots zijn over het algemeen toegankelijker, wat toe te schrijven is aan het frissere karakter ten opzichte van de Franse Merlots.

Geschiedenis van de Merlot

De Merlot druif behoort tot de klassieke druiven van de Bordeaux en de belangrijkste druif in Saint-Emilion en Pomerol. Merlot is een druivenras, voor het eerst in boeken vermeld in 1784 als een van de betere rassen in het gebied van Libourne. De aanplant aan Merlot is de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Merlot is wereldwijd zeer populair en men is steeds meer tot het inzicht gekomen dat Merlot in een vrij koele wijngaard moet worden aangeplant. Merlot wordt op deze manier heerlijk fruitig en intens van karakter. Reden van het succes van de Duitse Merlot

Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als mono-cépage, een prima wijn kan voortbrengen.

De betekenis van de Merlot

De Merlotwijnwordt wordt geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het Merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd -  en Zuid-Amerika, met name in Chili. Ook in Duitsland is men al jaren gelden begonnen met de Merlot en deze heeft zich ontwikkeld als een hele goede concurrent van menig land waar deze druif al jaren wordt aangeplant. De Duitse Merlot wordt bovendien gezien als meer toegankelijk als de types uit de warmere landen. De Duitse Merlots zijn vaak frisser en breder inzetbaar in wijn-spijs combinaties.  

De Merlot is een internationaal druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak. Tevens worden deze wijnen gebruikt als rosé c.q. blanc-de-noir.

Teelt van de Merlot

296_merlot_koch_2.jpgMerlot groeit matig sterk en wordt als guyot gesnoeid of als cordon met lange stiften. Hij groeit het best op lichtere grondsoorten en is winterhard. De weerstand tegen ziektes is gering, behalve tegen meeldauw heeft hij meer weerstand. Vooral regen tijdens de oogstperiode kan aanzienlijke schade geven door rotting van de bessen. Door het redelijk vroege uitlopen van de stokken kan er schade door nachtvorst ontstaan.

Merlot is een productieve, vroeg rijpe, fruitige donkerblauwe druivensoort. In de koude gebieden, zoals Duitsland geeft dit een groot voordeel. Het sap is weelderig, fruitig en kan zwoel bijna zoet zijn. De druif heeft een niet al te dikke schil, een relatief hoog suikergehalte en is in potentie erg productief. De Merlot bloeit vroeg in het voorjaar en is dan blootgesteld aan de gevaren van nachtvorst. Als de productie te hoog wordt, worden de wijnen dun en licht.

Vinficatie 

Traditionele rode vinificatie met een fermentatie op 25 tot 28°C en een inweking van de druiven van ongeveer 18 dagen. Meestal vindt er rijping op een eikenhoutenvat plaats van 6 – 18 maanden. Dit zorgt er voor dat de tannine wordt “geslepen” en maakt de wijn zachter. De meeste Merlots, zo ook de Duitse Merlots worden vaak in een Frans Eiken vat opgevoed en zijn daarna meestal gelijk op dronk.

Merlot werd vaak met de Cabernet Sauvignon vermengd, maar wordt steeds meer gebruikt als een op zichzelf staand druivenras. Zacht, kruidig, fruitig, zwarte bessen, pruimen, moerbei, bramen, chocolade, truffels en tabak. De Duitse Merlots bezitten vaak soepele tannines en zijn door hun frisheid heel toegankelijk. De druif doet het ook uitstekend als blanc-de-noir. De (bijna) witte wijn van deze rode druif doet het heel goed in Duitsland. Regelmatig ook gecombineerd met andere Duitse blanc-de-noirs.

Smaak van de Merlot

De Merlot bezit in een vrij vroeg stadium al een goed mostgewicht. De behoorlijk donkere wijnen doen in hun smaak denken aan pruimen en zijn zacht en soepel. Dat maakt ze toegankelijk voor veel wijndrinkers. Merlot wordt gedeeltelijk puur gebotteld en gedeeltelijk als cuvée met andere druivenrassen op barrique opgevoed. De barriquewijnen zijn adequate begeleiders van krachtige gerechten, terwijl de eenvoudiger versies passen bij lichtere gerechten of kunnen gewoon op zichzelf gedronken worden. Merlot brengt een zekere zachtheid in de wijn en zorgt dat de wijn wat sneller oudert en eerder op dronk is. In de Bordeaux-streken St.Emilion en Pomerol wordt wijn hoofdzakelijk van de Merlot gemaakt. Deze wijnen smaken veel zachter en ronder en is ook eerder op dronk. De Merlot kan ook als tafeldruif gebruikt worden vanwege de lage zuurgraad en de toch nog redelijk grote trossen en bessen. In Duitsland groeit de Merlot in de meeste wijngebieden. De Duitse Merlots worden zowel binnen de lokale markt als internationaal gedronken en in toenemende mate op prijs gesteld.  

De Merlot in het glas

Merlots zijn ideaal voor herfst en winter. Doordat de schil vrij veel kleurpigment heeft worden de wijnen ook vrij donkerrood. Ze kunnen het best geserveerd worden op een graad of 16 à 17. Krachtige varianten, waaronder vele Duitse Merlots zijn uitstekende begeleiders van vleesgebraad, wild of kaas. Weissherbst of Blanc-de -Noir, (witte wijn van rode druif die soms doet denken aan rosé), doet het goed bij voorgerechten en zacht vlees of als aperitief. In sommige gevallen wordt de Merlot gecombineerd met een Pinot Noir of Spätburgunder.

Naamconventies Merlot

Over het algemeen worden er met de benaming Merlot weinig tot geen fouten gemaakt.

Naar Homepage en bestellen

Ook te vinden op:

wijn bestellen, Merlot, Merlot kopen, Duitse Merlot kopen, Duitse rode wijn, Duitse wijn, Duitse Wijn kopen, Duitse rode wijn kopen, webshop met Duitse wijn, rode wijnen

De flessen wijn zijn op je bestelbon geplaatst.