9.3

 +31-(0)26-3830752
 +31-(0)6-46332716
info@fijneduitsewijnen.nl    

Cabernet Sauvignon

In het kort: bekend van de Bordeaux-streek maar ook in Duitsland van bijzonder goede kwaliteit

De Cabernet Sauvignon behoort tot een van de bekendste druiven ter wereld. De Cabernet Sauvignon is een erg populaire druif en geeft een volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk beschouwd dan de eveneens erg populaire Merlot. In Frankrijk werd de Cabernet Sauvignon al in 1635 in een oorkonde vermeld. Wereldwijd staat er ongeveer 165.000 hectare van aangeplant. In Duitsland bedraagt de aanplant 270 hectare, waarvan ruim de helft van deze rode wijn voorkomt in het Duitse wijngebied de Pfalz (Palts).

Cabernet Sauvignon is een blauwe (rode) druivensoort en behoort tot de zeer laat rijpende rassen. De druiven ervan bevatten veel pitjes, kleurstof en tannine, waardoor de wijn een diepdonkere kleur krijgt en uitstekend geschikt is voor barrique-rijping en lang bewaren. 

De wijnen van de Cabernet Sauvignon hebben veel karakter en de typische smaak van zwarte bessen (cassis) en een aroma van groene paprika. Een bijzonderheid van het ras is dat onder heel uiteenlopende klimaat- en bodemcondities de geur en de smaak van de wijn onmiskenbaar blijven. Als maaltijdbegeleider is de Cabernet Sauvignon heel geschikt bij gebraden rund- of lamsvlees met donkere sauzen.

Geschiedenis 

De wijnen van de Cabernet Sauvignon hebben veel karakter en de typische smaak van zwarte bessen (cassis) en een aroma van groene paprika. Een bijzonderheid van het ras is dat onder heel uiteenlopende klimaat- en bodemcondities de geur en de smaak van de wijn onmiskenbaar blijven. Als maaltijdbegeleider is de Cabernet Sauvignon heel geschikt bij gebraden rund- of lamsvlees met donkere sauzen.

In 1635 werd van de Cabernet Sauvignon druif voor het eerst melding gemaakt. Cabernet Sauvignon is een blauwe (rode) druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie en ontstaan is uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc. De oorsprong van dit ras ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen verbouwd, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Duitsland, Californië, Australië, Zuid-Afrika en Chili.

Het gros van de vinologen vindt dat de huidige Duitse Cabernet Sauvignon beter is dan die uit de Bordeaux streek. Dit heeft een relatie met het feit dat men in de Bordeaux streek de afgelopen decennia wijnen heeft geproduceerd met een aan het publiek aangepaste smaak. Echter, op dit moment is er behoefte ontstaan aan juist de authentieke smaak van deze wijn. De Bordeauxstreek was niet in staat om snel in te spelen op deze kentering van de behoefte en het is de verwachting dat dit nog wel een aantal jaren gaat duren.

Betekenis

Dit druivenras Cabernet Sauvignon is wereldwijd bekend en populair en in feite de onbetwiste nummer 1. In Duitsland wordt de Cabernet Sauvignon in toenemende mate en met groot succes verbouwd en de Duitse Cabernet Sauvignon is van hoogwaardige kwaliteit (smaak). Dit komt omdat de druif groeit op bijna alle gronden en vele klimaatzones.

De Cabernet Sauvignon is de ruggengraat van de fijnste Bordeaux-melanges (cuvées) en verantwoordelijk voor de fijnste variëteit wijnen uit de nieuwe wereld. Cabernet Sauvignon mag dan wel de belangrijkste druivensoort van het Bordeaux gebied zijn, toch wordt hij dus uitsluitend in een assemblage gebruikt. Dit komt omdat de wijnproducenten ter plaatse vinden dat hij alleen volledig tot zijn recht komt in compositie met een of meer variëteiten als Cabernet franc, Merlot, Malbec en Petit Verdot. Daarentegen worden Duitse Cabernet Sauvignon wijnen vaak als “single malt” geproduceerd en met aanmerkelijk succes.  

Cabernet Sauvignon wordt overal in Europa geteeld, met name ook in Italië waar hij wordt verbouwd in Piemont en Emilia-Romagna, en met succes in Toscane. Hij wint ook aan populariteit in Spanje (vaak in combinatie met Tempranillo) en Duitsland.

Teelt

Cabernet Sauvignon staat zo ongeveer overal in Europa aangeplant, als laatrijpend druivenras met veel weerstand gedijt de Cabernet Sauvignon zeer goed in warmere klimaten en levert hij in Frankrijk, Duitsland, Californië, Australië, Zuid Afrika, Chili, maar ook in Italië en Spanje, kwalitatief goede wijnen. Het is een van de bekendste en meest geteelde druivenrassen voor rode wijn. In de Bordeaux-streek en vooral in de Médoc is het de belangrijkste druif, die zorgt voor de wereldberoemde rode wijnen die daar vandaan komen.

De Cabernet Sauvignon groeit zeer krachtig en kan op veel grondsoorten gedijen, behalve op heel vruchtbare bodems, waar de groei veel te sterk wordt. De Cabernet Sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil. Het sap is zeer aromatisch.

De druivenstok is goed bestand tegen wintervorst, alleen in het voorjaar kan schade ontstaan door nachtvorst. De weerstand tegen ziekten is groot: De Cabernet Sauvignon is alleen vatbaar voor meeldauw en lamstelligheid. Het groeiseizoen is lang, zodat de wijngaarden moeten worden aangeplant op een iets warmere plaats. De opbrengst is over het algemeen laag en de oogsttijd valt middellaat, dus vanaf half oktober en later.

Vinificatie en smaak

Cabernet Sauvignon staat bekend om zijn wijnen met kracht, volle smaak, fruitigheid en diepe kleur, met veel tannines. Deze wijn kan lang rijpen en dan een grote complexiteit bereiken. De wijn wordt weliswaar als complexer beschouwd maar tevens minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire Merlot. Het rijpingsproces is zeer belangrijk. De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de Merlot en de Cabernet Franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen. Veelal vindt rijping (opvoeding) in barrique (225ltr eiken vat) plaats.

De Cabernet Sauvignon geeft over het algemeen zeer goede volle, tanninerijke wijnen, die vaak lang bewaard kunnen worden. Gedurende deze bewaartijd zullen deze wijnen zich ontwikkelen in de fles en zal het smaak patroon veranderen (afbraak tannines).

Bij overproductie of onvoldoende rijpheid maakt fruitigheid plaats voor (sommigen) een onaangenaam vegetale toon die aan groene paprika doet denken.

Cabernet Sauvignon is herkenbaar aan zijn diepe paarse kleur, zijn sterke zwarte bessen geur en de aroma’s van munt, eucalyptus, kersen en tabak. Hij heeft voortreffelijke tannine en een krachtige complexe smaak. De Cabernet Sauvignon is perfect te combineren met gebraden vlees, gegrilde of gebarbecuede steaks, wild en de meeste kaassoorten. Een beroemde Cabernet Sauvignon is uiteraard de rode Bordeaux.

In het glas

In het glas is deze kleurt deze wijn donkerrood en naarmate er rijping op de fles heeft plaatsgevonden zelfs een (doffe) bruinige tint. Ondanks dat de wijn dan “over de top” is is deze meestal nog steeds goed drinkbaar. De kenmerkende geur van zwarte bessen en op de neus vaak cassisfruit en kersen, in combinatie met een aangename kruidigheid, donkerrood fruit zoals zwarte bessen, rijpe pruimen, kruidig, kaneel, menthol, munt, eucalyptus, rabarber, bieten, zwarte olijven, drop en inkt. Vermengd met Merlot en Cabernet Franc worden de wijnen wat zachter en robuuster.

Jonge Cabernet Sauvignon wijnen kunnen door de tannines wat stug overkomen. Daarom worden ze vaak geblend (cuvée) met 'zachtere' rassen zoals de Merlot of de Shiraz (Syrah). Omgekeerd wordt Cabernet Sauvignon regelmatig gebruikt als aanvullende druif om de smaak van traditionele rassen in een bepaald gebied wat complexer te maken. Overigens is Duitse Cabernet Sauvignon over het algemeen minder stug en bezit minder tannines.

Naamconventies

Cabernet Sauvignon wordt meestal goed geschreven. Er zijn voor deze druif / wijn nog tientallen andere namen bedacht, bijvoorbeeld Cabernet Rouge. 

Naar Homepage en bestellen

Ook te vinden op:

wijn bestellen, Cabernet Sauvignon, Cabernet Sauvignon kopen, Duitse Cabernet Sauvignon, Duitse rode wijn, Duitse rode wijn kopen, Duitse Cabernet Sauvignon, webshop met Cabernet Sauvignon, Duitse rode wijn kopen, webshop met Duitse wijn, Duitse rode wijn,

De flessen wijn zijn op je bestelbon geplaatst.