9.3

 +31 (0)485-785075
 +31-(0)681488558
 +31-(0)649121120
info@fijneduitsewijnen.nl  



  

Welke wijnen bij uw gerecht

Wetenswaardigheden en tips (onderaan wijn-spijs alfabetisch)

Uit ervaring weten wij dat het vaak moeilijk is de juiste wijn bij een gerecht te kiezen of het juiste gerecht bij een wijn. Het gerecht kan lekkerder smaken door de juiste wijn en omgekeerd. Wanneer het gerecht en de wijn met elkaar in harmonie zijn ontstaat een unieke smaakervaring.

Om het voor u gemakkelijker te maken hebben wij bij onze wijnen een advies voor bijpassende gerechten gegeven.

Meer info:

Waar moet ik op letten?

Bij het maken van een goede combinatie is kennis nodig van zowel wijn als van de gerechten. Zowel bij wijn als gerecht is mondgevoel en smaakrijkdom belangrijk. Deze zijn als volgt in te delen:

  1. Mondgevoel:
    • Strak (zuur)
    • Filmend (zoet) 
  2. Smaakrijkdom:
    • Smaakgehalte (type wijn of gerecht)
    • Smaaktype fris (druivenrassen of gerecht)
    • Smaaktype rijp (houtlagering of gerecht) 

 

VOORBEELDEN 

 

FRIS

 

 

RIJP

 

FRUIT

Appel, citroen, bessen, frambozen

Banaan, meloen, peer, perzik

 

KRUIDEN/

SPECERIJEN

Dragon, dillen, bieslook, kervel, peterselie, anijs, munt

Tijm, rozemarijn, basilicum, majoraan, vanille, foelie, oregano, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel

GROENTEN

 

Sla, asperges, venkel, meiknollen, tomaat, paprika (rauw), venkel, zuurkool

Knolselderij, bieten, spinazie, paddestoelen,

 

KOOKTECHNIEK

Pocheren, koken

Bakken, grillen, frituren

INGREDIENTEN

Rauwe ui, kappertjes, augurk

Truffel, knoflook, gebakken ui

Wijn & spijs moeten elkaar complementeren qua structuur. Dus heeft de wijn een zuurtje moet dat in het gerecht terug komen. Voorbeeld Sauvignon Blanc en een salade met balsamico.

De sterkste smaak van het gerecht wat op je bord komt is het belangrijkst. Vlees, vis en groenten hebben over het algemeen een weinig uitgesproken smaak, het is vaak de saus die bepalend is en overheerst. Daar moet de wijn bij aansluiten.

Bij gebruik van een vette, romige saus kun je het beste gebruik maken van een houtgelagerde wijn. De houtlagering geeft vaak ook de vette, filmende laag aan de wijn. Complementerend dus!

Conclusie: combinaties wijn en karaktereigenschappen van gerechten

  • Wijn in combinatie met een gerecht met zuurgehalte;
    Wijn kan tegen zuur, omdat het zelf zuren bevat                          
  • Wijn in combinatie met een gerecht met zoutgehalte;
    Zout is voor wijn met terroir en wijnen afkomstig van een kustregio smaakversterkend
  • Wijn in combinatie met een gerecht met zoetgehalte;
    Zoet verzuurt de wijn. Zoetgehalte moet gelijk zijn in wijn & spijs voor goede combi
  • Wijn in combinatie met een gerecht met pikantgehalte;
    Pikant is geen groot probleem. Alle smaken blijven overeind

Bron: Overgenomen van Peter Klosse, Academie voor Gastronomie.

Hieronder Wijn & Spijs combinaties - wijnen bij gerechten in Alfabetische volgorde

Aardbeien

zonder suiker: fijne rode zoals bijv. Médoc en Duitse Merlot
met suiker en room: edelzoete wijn als Sauternes, Beerenauslese / Eiswein of Coteaux du Layon  

Aïoli

strakdroge witte als Soave, Weissburgunder of rosé uit de Provence

Amandelen

droge sherry van het type Fino of Manzanilla, droge madeira

Anchovis

Manzanilla sherry, Muscadet, Spaanse of Duitse rosé

Antipasti

rosé, rode Dolcetto of eenvoudige Sangiovese, Lichte Spätburgunder, witte Vernacchia of Verdicchio

Aperitief

droog: Fino of Manzanilla sherry, Champagne, Crémant, Sekt (Methode Champenoise)

zoet: White Port, Muscat, Rivesaltes, Banyuls

Appeltaart

Auslese, Beerenauslese

Artisjokken

moderne Griekse witte, strakke Sauvignon Blanc, Weissburgunder en jonge witte Rioja

Asperges

Sauvignon Blanc, Weissburgunder, Pinot Blanc lichte Chardonnay, Riesling Kabinett

Aubergine, gevulde

Côtes du Roussillon (Villages), Bandol, Spätburgunder 

Avocado

Sauvignon Blanc, strakke jonge (Duitse) Chardonnay en Grauburgunder

Barbecue

fruitige rode als bijv. (Cabernet-)Shiraz, Dornfelder, Languedoc, La Mancha of rosé

Biefstuk

tanninerijke rode zoals Cabernet Sauvignon, (Duitse) Merlot, Sangiovese uit Toscane, Arentijnse Malbec, Cileense Carmenere, Syrah Shiraz

Boeuf bourguignon

stevige rode Bourgogne, Spätburgunder

Bonenschotel

stevige rode als Australische Shiraz, krachtige Languedoc, Duitse Pinot Noir (Spätburgunder)

Bouillabaisse

stevige rosé, Gewürztraminer of kruidige witte uit de Provence of Spaanse rosado

Bresaola

Spätburgunder, Valpolicella of jonge Chianti

Ceasar Salad

Californische Chardonnay

Carpaccio

Spätburgunder, fruitige rode als Dolcetto, jonge Toscaanse Sangiovese en Dornfelder (houtvat)

Cassoulet

stevige rode uit de Franse Sud-Ouest als Madiran of Cahors, Duitse Cabernet Sauvignon / Merlot

Charcuterie

jonge, fruitige rode als Beaujolais, rode Loire, Rhône, soepele Cabernet Sauvignon en Dornfelder

Chili con carne

stevige rode als Zinfandel, Shiraz of Merlot

Chinees

aromatische witte (met eventueel wat restzoet) zoals Riesling en Gewürztraminer, Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland of Duitsland, niet te zware Pinot Noir of Spätburgunder

Chocolade

zoet: versterkte wijnen als Tawny Port, Banyuls, Malaga, PX sherry

droog (enkel bij pure chocolade): Zinfandel, Merlot en (Duitse) Cabernet Sauvignon

Chorizo

tegelijk kruidig en fruitig rode als Navarra, Pinotage of Spätburgunder/ Pinot Noir

Coq au Vin

goede Pinot Noir of Späburgunder

Couscous

droge rosé, kruidige Shiraz, Marokkaanse of Libanese rode

Crème brulée

rijke, zoete wijn als Sauternes, Beerenauslese, versterkte Muscat

Crèpes

zoete mousserende wijn als Asti

Crudités

fris droog wit als Weissburgunder, Pinot Blanc, Grauburgunder, Pinot Grigio, Muscat d'Alsace

Currie

wit: Chardonnay, droge Muscat, Gewürztraminer

rood: Shiraz, Rioja, Merlot

Dim sum

fris droog wit als Chileense Sauvignon of  Mosel of Pfalz Riesling Kabinett

Duif

volle, rijpe rode wijn als Bourgogne, Spätburgunder, Noord-Rhône, Toscaanse Sangiovese (Chianti, Brunello)

Eend

algemeen: rijke rode wijn zoals bijv. Pomerol, Saint-Emilion, krachtige Bourgondische, Californische of Duitse Pinot Noir, Shiraz

met sinaasappel: rijke, niet helemaal droge of enigszins zoete witte als Australische Chardonnay of Duitse Spätlese

Eieren

roerei met zalm: Champagne of vergelijkbare mousserende wijn zoals Sekt

Fazant

mooie rijpe rode Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion of mooie Duitse Cuvee van Spätburgunder / Frühburgunder

Foie gras

edelzoete wijnen als Vendanges Tardives uit Alsace, Coteaux du Layon, Duitse Auslese en Beerenauslese, Sauternes, Tokaji, Tawny Port

Forel

Riesling uit Duitsland, Oostenrijk of Alsace, witte Graves, Chablis

Fruits de mer

Witte Bordeaux of Bergerac, Muscadet, Weissburgunder, Pinot Blanc, Soave, Verdicchio, Albariño (Rías Baixas), Vinho Verde, Duitse Muskateller

Fruitsalade

versterkte Muscat (Rivesaltes, Samos), Moscato d'Asti, zoete Scheurebe Spätlese 

Gans

wit: Riesling Spätlese uit Pfalz of Rheingau

rood: rijpe wijnen als Syrah/Shiraz, Bourgogne of Pomerol en Spätburgunder

Gazpacho

Fino of Manzanilla sherry, jonge Sauvignon

Gehakt

Rhône, Minervois, Chianti, Spätburgunder (Duitse Pinot Noir)

Goulash

stevige fruitige rode uit de Languedoc, jonge Spaanse wijnen op basis van tempranillo, Zinfandel, Dornfelder

Haas

stevige rode Bourgogne uit de Cote de Nuits, Spätburgunder, Duitse Cabernet Sauvignon, Ribera del Duero

Ham

Iberico: Fino of Amontillado sherry

Prosciutto: licht fruitig rood als Barbera, Valpolicella, Spätburgunder, Beaujolais of lichte droge witte als Pinot Grigio

Haring

frisse witte als Muscadet, Duitse Muskateller of Manzanilla sherry

Hummus

frisdroge Griekse witte wijn, Weissburgunder

Kalfslever

vrij stevige fruitige rode zoals Cru du Beaujolais, Rioja, Salice Salentino, Dornfelder

Kalfsvlees

wit: volle Bourgogne, Chardonnay, Pinot Gris uit Alsace of Grauburgunder uit Duitsland,

rood: rijpe Bourgogne, Bordeaux of Spätburgunder

Kalfszwezerik

witte Bourgogne, complexe (Duitse) Chardonnay, rijpe Rheingau of Pfalz Riesling, Vintage Champagne of Sekt

Kalkoen

grote keuze aan zowel rood als wit, op z'n Amerikaans met Zinfandel

Kip

alleskunner in wit en rood!

Konijn

elegant rood zoals bijv. Bourgueil en Chinon of Crus uit de Beaujolais of Spätburgunder

Krab

complexe witte Bourgogne of Chardonnay, Viognier, halfdroge Riesling, Vintage champagne of Sekt

Kreeft

grote witte Bourgogne (Meursault, Puligny, Corton-Charlemagne) of (Duitse) Chardonnay

Kwartel

middelintense Pinot Noir, Spätburgunder, rijpe Rioja, Toscane (Chianti, Carmignano)

Lam

goede rijpe rode Bordeaux (Médoc en Graves), Duitse Cabernet Sauvignon en Bordeauxblends, Rioja

Langoestine

Albariño, Duitse of Loire Chardonnay, Fino sherry

Lasagne

Rosso di Montepulciano, Sangiovese di Romagna, Zuid-Italiaanse Primitivo en Dornfelder

Makreel

frisse witte wijn als Weissburgunder, Duitse Sauvignon Blanc, Muscadet of Vinho Verde

Mexicaans

stevige rode als Zinfandel, Merlot en Duitse Cabernet Sauvignon

Mixed grill

jonge rode (Duitse) Merlot, Beaujolais

Mosselen

lichte, droge witte zoals Muscadet, Weissburgunder, Soave, Verdicchio

Moussaka

ferme rode als Nemea, Rioja, Toscane, Languedoc (Faugères, Saint-Chinian etc.)

Noedels, Japanse

Fino sherry of halfdroge Riesling of Rivaner

Noten

versterkte zoete wijn als Madeira, Oloroso sherry, Tawny port

Olijven

aperitief: Fino of Manzanilla sherry

verwerkt: kruidige rode uit bijv. Rhône of Provence of Duitse Cabernet Sauvignon

Oesters

Champagne (Blanc de Blancs), Sekt (Methode Traditionel), Chablis, Muscadet, witte Bordeaux en Grauburgunder 

Ossenstaart

krachtige rode wijnen Pinot Noir, Spätburgunder, Brunello, Ribera del Duero, Châteauneuf-du-Pape,Shiraz, Duitse Cabernet Sauvignon

Osso buco

tannine-arme rode als Dolcetto of wijnen op basis van Pinot Noir en Merlot

Paddestoelen

rijpe rode Bourgogne, Duitse Merlot, Rioja, Bordeauxblend  

Paella

stevige Spaanse of Zuid-Franse rosé

Paling, gerookte

Fino sherry

Paprika, gevulde

pittig-fruitige rode wijnen als Zinfandel, Rioja

Parelhoen

wit: rijpe Chardonnay, Bourgogne

rood: elegante Pinot Noir, Spätburgunder, Oregon, Côte de Beaune

Pasta

roomsaus: Pinot Grigio, Pinot Bianco, lichte Chardonnay, Italiaanse Sauvignon,

vleessaus: Dolcetto, Chianti, Montepulciano d'Abruzzo, Rosso Piceno, Dornfelder

Paté

fruitig rood als Beaujolais of halfdroge witte Duitse Riesling of (Gelber) Muskateller

Patrijs

rijpe Hermitage, Côte-Rôtie, Barbaresco, grote rode Bourgogne, Spätburgunder

Pizza

fruitige rode als Barbera, Sangiovese, Duitse Merlot of Cabernet Sauvignon

Quiche

droge witte uit Alsace, Pfalz (Weissburgunder / Riesling, Bergerac, Chardonnay

Ratatouille

Mooie Duitse Rosé of Blanc de Noir o stevig Zuid-Frans rood (Côtes du Roussillon, Fitou), Zinfandel

Ree

stevige, rijke rode wijnen met mourvèdre (Bandol, Minervois), Rhoneblends, Syrah en Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld en Spätburgunder

Roerbakgebakken groenten met vis, kip of varkensvlees

frisse witte als Sauvignon, Weiss- en Grauburgunder, rosé

Salades

Sauvignon, Riesling, Pinot Grigio, Duitse rosé van Spätburgunder

Sardines

frisse witte als Weissburgunder, Vinho Verde, Soave, Muscadet

Sint Jacobsschelpen

witte Bourgogne, champagne en Sekt (Methode Traditionel)

Slakken

frisse witte zoals Aligote of Chablis, Weissburgunder, rosé of rode Côtes du Roussillon

Soufflé

kaas: rood in Bordeauxstijl, Pinot Noir of Spätburgunder

vis: wit in Bordeauxstijl (Graves), Duitse Chardonnay

zoet: Beerenauslese, Auslese, Noble Late Harvest en Scheurebe Spätlese

Stoofschotels

rundvlees: stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-)Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits

lam: Rhône (Gigondas, Vacqueyras), stevige Languedoc, Naoussa, Nemea,

wild: Barbaresco, Barolo, Noord-Rhone, stevige rode Bourgogne en Spätburgunder, Duitse Pinot Noir, Merlot en Cabernet Sauvignon 

Struisvogel

stevige rode als Shiraz of Cabernet uit Zuid-Afrika of Australië en Spätburgunder

Sushi

droge witte wijn uit de Elzas of Duitsland zoals Weissburgunder of Grauburgunder, Champagne of Sekt

Tapas

droge sherry van het type Fino of Manzanilla, rosé en Gewürztraminer

Tarbot

gerijpte witte Bourgogne (Chablis, Cote de Beaune) of top Chardonnay uit Duitsland

Tempura

frisse witte als Sancerre, Sauvignon, Riesling en Weissburgunder

Thais

strakke Sauvignon Blanc uit Duitsland of Loire

Tong (orgaan)

stevige rosé (Tavel, Lirac) of fruitige rode zoals Saumur-Champigny, Crus du Beaujolais, Spätburgunder

Tong (vis)

witte Bourgogne (Puligny, Chassagne, Meursault etc.), mooie Chardonnay uit Duitsland en Franrijk, witte Graves, Gavi

Tonijn

fruitige rode als Merlot, Pinot Noir, Spätburgunder of Duitse Cabernet Sauvignon

Uientaart

Sauvignon Blanc en Grauburgunder

Varkensgebraad

wit: stevige Chardonnay, Pinot Gris, Riesling

rood: redelijk volle wijnen als bijv. Rioja, Merlot, Pinot Noir, Spätburgunder, Douro

Wild

Pinot Noir (Bourgogne), Spätburgunder, Syrah, Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion, Italiaans rood als Brunello of Barolo

Wild zwijn

wit: rijpe halfdroge Riesling, Rivaner of Müller-Thurgau uit de Pfalz

rood: Bourgogne (Cote de Beaune), Pinot Noir, Spätburgunder, Toscaanse Cabernet (Bolgheri) of Sangiovese (Brunello), Pomerol

Zalm

wit: vrij vol wit als Chardonnay, Bourgogne, Champagne en Sekt

rood: Loirewijnen als Bourgueil en Sancerre, Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld en Spätburgunder

gerookt: Alsace, Duitse of Franse Chardonnay (met licht hout), Blanc de Blancs champagne

Zuurkool

Riesling of Weissburgunder / Pinot Blanc uit Duitsland, Oostenrijk of Elzas

Zwaardvis

stevige Chardonnay of Semillon uit de Nieuwe Wereld, witte Rhône

Bron: Productschap Wijn en advies van Wijnhandel en Import Fijne Duitse Wijnen

De flessen wijn zijn op uw bestelbon geplaatst.